Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, σχετικά με τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, τα τιμολόγια του νερού καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν, ως γενικώς κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή. Ωστόσο, ο Θ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, λέγοντας ότι θα υπάρχει κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.
Όλα τα παραπάνω «μεταφράστηκαν» από την αντιπολίτευση, αλλά και από πολλούς πολίτες που έσπευσαν στα social media, ως πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα τιμολόγια του νερού.
«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό»
Μπροστά στο θόρυβο που προκλήθηκε, η κυβέρνηση έσπευσε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με τις προθέσεις της για το νερό – υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική περίοδο είχε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι προωθεί την ιδιωτικοποίησή του – με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Μιλώντας στον ρ/σ Talk Radio, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις. Είναι λογικό αν καταναλώνεις περισσότερο να πληρώνεις περισσότερο. Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Είχαμε δύο κακούς χειμώνες. Αυτό το νερό που έχουμε αντέχει για άλλους 4 κακούς χειμώνες. Εμείς θα προχωρήσουμε έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι ότι η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας».
Περιορισμός αλόγιστης χρήσης
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου τύπου, Πάνος Αμυράς, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή σε πολλές πόλεις της περιφέρειας, οι δήμοι προχωρούν σε αυξήσεις σε τιμολογήσεις νερού χωρίς να υπολογίζουν τίποτα. Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιοποιήθηκε χθες προβλέπει ότι τα τιμολόγια θα παραμείνουν προσιτά για την κάλυψη όλων των αναγκών διαβίωσης του μέσου νοικοκυριού. Επομένως, δεν θα πρέπει να ανησυχεί το μέσο νοικοκυριό ότι θα δει αυξήσεις υπέρογκες».
«Ούτε φόβος ιδιωτικοποίησης υπάρχει», τόνισε ο Π. Αμυράς, επισημαίνοντας ότι στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι θα υπάρχει ένα κλιμάκιο κατανάλωσης το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του νοικοκυριού με προσιτή τιμή, διευκρινίζοντας ότι οποιαδήποτε τιμολογιακή κίνηση και αν γίνεται, θα πρέπει να εγκρίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή και τονίζοντας ότι στο σχέδιο της ΚΥΑ αναφέρεται ότι στόχος είναι ο περιορισμός της αλόγιστης χρήσης.
Ανάκτηση κόστους
Επίσης, ο γ.γ. του ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης, πάλι από την ΕΡΤ, εξήγησε ότι «το νερό ούτε πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί, ούτε θα ακριβύνει λόγω της ΚΥΑ κοστολόγησης τιμολόγησης. Απλά μπαίνουν κανόνες και υπάρχει διαφάνεια έτσι ώστε να υπάρχει μία ενιαία προσέγγιση. Άλλωστε η ίδια η ΚΥΑ κοστολόγηση τιμολόγησης λέει ότι ως γενικός κανόνας δεν μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Επομένως, ο ίδιος ο νομοθέτης προνοεί έτσι ώστε να αποτρέψει στο να χρησιμοποιηθεί αυτή η ΚΥΑως ένα εργαλείο αυξήσεων».
Σημείωσε, δε, ότι «η ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν είναι τωρινή, η Οδηγία 2000/60 λέει ότι οι υπηρεσίες ύδατος, δηλαδή η ύδρευση-αποχέτευση, θα πρέπει να ανακτούν πλήρως το κόστος τους. Επομένως θα πρέπει το τι πληρώνεις να ανταποκρίνεται στο πόσο κοστίζει το νερό που παράγεται».
Πηγή: topontiki.gr