Θα χρειαστούν 30′ προετοιμασία, 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα. Σύνολο: 2 ώρες.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 700 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο* και κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 8 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1/2 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
- 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 3 φύλλα δάφνης
- 400 ml ελαιόλαδο
- 6 ολόκληροι κόκκοι μαύρο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
- Για τον μπακαλιάρο πλακί με πατάτες, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη και 600 ml νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, το πιπέρι και αλάτι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα μέτριο ταψί και από πάνω τακτοποιούμε τον μπακαλιάρο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αν η σάλτσα δεν καλύπτει τον μπακαλιάρο, τότε συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
- Ρίχνουμε την κανέλα και τις δάφνες, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Πηγή: Γαστρονόμος