Χωροταξία,Περιβάλλον και Τελικά…… Ανάπτυξη!


Χωροταξία, Περιβάλλον και Τελικά… Ανάπτυξη !


Το χωροταξικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι δυστυχώς μεγαλύτερο και σοβαρότερο από το δημοσιονομικό. Αυτή η έλλειψη χωροταξικής πολιτικής είναι η βάση της εσωστρέφειας, της αυθαιρεσίας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά κυρίως της αλλοίωσης του περιβάλλοντος. Σήμερα, κάτω από την πίεση των δανειστών και της τρόικας, καλούμαστε να αφυπνίσουμε βίαια τη χώρα από τη χωροταξική της ραστώνη. Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας: οι «ιδιωτικές επενδύσεις» και η «δημόσια/δημοτική περιουσία». Οι ιδιωτικές επενδύσεις αντιμετωπίζονται με δύο ουσιώδη νομοθετικά εργαλεία:


1) Το fast track προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο πλαίσιο διευκόλυνσης των επενδύσεων, ώστε η χώρα να επανέλθει στον χάρτη των επενδυτικών προορισμών.


2) Τη θέσπιση της «τουριστικής κατοικίας», που έρχεται να αντιμετωπίσει τη ζήτηση της εγχώριας αλλά και διεθνούς μεσαίας τάξης, για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας με τρόπο οργανωμένο, θέτοντας τέλος στην «ιερή αγελάδα» της εκτός σχεδίου δόμησης των τεσσάρων στρεμμάτων που συσπειρώνει οικοπεδούχους,εργολάβους και αγοραστές γύρω από την παραοικονομία της αυθαίρετης δόμησης.


Ο εφαρμοστικός νόμος αποτελεί την πρώτη απόπειρα να αποκτήσει ταυτότητα η δημόσια/δημοτική περιουσία. Είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν γνωρίζει ή δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η ακίνητη δημόσια/δημοτική περιουσία:


Δεν διαθέτει ούτε τίτλους, ούτε κτηματολόγηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν κυρίως την περιουσία του ΕΟΤ.


Βρίσκεται εντός και εκτός σχεδίου στερούμενη ιδιοκτησιακής και πολεοδομικής ταυτότητας,διότι ουδέποτε το απρόσωπο Δημόσιο και οι Δήμοι δεν ενήργησαν συστηματικά για την πολεοδόμησή της και την εξασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τους, όπως πράττει ο κάθε νοικοκύρης ιδιώτης.


Χρησιμοποιείται τόσο από την επιστημονική κοινότητα αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση, ως ο κήπος ή η πλατεία κάθε περιοχής που εντάσσεται στο σχέδιο, αφού το Δημόσιο δεν δικαιούται αποζημίωσης όπως ο κάθε ιδιώτης και κυρίως δεν διαμαρτύρεται,ούτε διαθέτει ψήφο. Ετσι η δημόσια/δημοτική περιουσία έγινε ευάλωτο διαχρονικό αντικείμενο, νόμιμης ή παράνομης καταπάτησης και απαξίωσης, και μετατράπηκε από περιουσία των πολιτών σε περιουσία των διπλανών.


Η δημόσια/δημοτική περιουσία, όμως, χρειάζεται ταυτότητα και τακτοποίηση για να αναδειχθούν οι «σκοπίμως» κρυμμένες αξίες που θα θέσουν τέλος στην απαξίωση και την καταπάτηση, κυρίως για να προσελκύσουν επενδύσεις, ανάπτυξη και απασχόληση στο όνομα των οποίων πολλοί ομνύουν, αλλά ελάχιστοι εργάζονται.


 Τα επιχειρήματα που θέτει τώρα ο υπογράφων περί ξεπουλήματος της Κοινοτικής περιουσίας του Παραλίου Άστρους στους καταπατητές δεν συνιστούν δικαιολογίες ακινησίας, καθότι αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για την Ιστοσελίδα.


Επί της ουσίας και βάσει των αντικειμενικών τιμών που ισχύουν στη περιοχή μας, η αξία της μη καταγεγραμμένης Κοινοτικής Περιουσίας του Παραλίου Άστρους, ανέρχεται άνω των 2.000.000,00 Ευρώ.


Θα συνεχίσει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας να σιωπά και να μή διεκδικεί τα αυτονόητα;


ΜΦΧ,


Νίκος Δασκολιάς