Διαχείριση και Αξιοποίηση της Κοινοτικής/Δημοτικής Περιουσίας από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

     


Η Δημαρχιακή & Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.


Για την εποπτεία των οικονομικών (εκτέλεση-υλοποίηση προϋπολογισμού, πορεία εσόδων-εξόδων κλπ.) και γενικότερα της διαχείρισης του δήμου (έλεγχος απευθείας αναθέσεων, υλοποίηση τεχνικού προγράμματος, έργων/προμηθειών κ.ά.), η Δημαρχιακή Επιτροπή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό λειτουργίας της, ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τις υπηρεσίες, τα αιρετά εκτελεστικά όργανα του δήμου καθώς και την Οικονομική Επιτροπή και εισηγείται σχετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στις αρμοδιότητές της, επίσης, περιλαμβάνεται η κατάρτιση σχεδίων και εισηγήσεων για τα εξής, ενδεικτικά, θέματα:
    Ως προς την υλοποίηση του προϋπολογισμού, η υποβολή σχετικής τριμηνιαίας έκθεσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο (βάσει σχετικής εισήγησης των οικονομικών υπηρεσιών που περιλαμβάνει οπωσδήποτε την πορεία των εσόδων-δαπανών), στην οποία πρέπει να καταχωρούνται και τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας. Η εν λόγω έκθεση, όπως άλλωστε κάθε πράξη των οργάνων του δήμου, πρέπει υποχρεωτικά να δημοσιεύεται και στο διαδίκτυο.  
    Ως προς τη σύναψη δανείων από το δήμο, προτού αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι η σύναψη δανείων και γενικότερα η δανειακή επιβάρυνση των δήμων θα παρακολουθείται από την υπηρεσία εποπτείας, η οποία τηρεί και σχετικό αρχείο με συγκεντρωτικά στοιχεία.
    Ως προς την διαχείριση της δημοτικής περιουσίας και ειδικότερα ως προς δωρεές δημοτικών ακινήτων, δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και χρήσης, εκποίηση ή ανταλλαγή ή αγορά ακινήτων.
    Ως προς την επιβολή τελών, δικαιωμάτων και εισφορών από το Δημοτικό Συμβούλιο.


Η διαχείριση και αξιοποίηση της Κοινοτικής/Δημοτικής Περιουσίας όμως προυποθέτει τη Καταγραφή της και την Ενσωμάτωσή της στο Κτηματολόγιο.Στις Προτάσεις μας για το Παράλιο Άστρος, το Θέμα αποτελεί Πρώτη Προτεραιότητα και συνιστούμε στη Δημαρχιακή και Οικονομική Επιτροπή να το φέρουν άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Δεν είναι μόνο τα Κληροδοτήματα( όχι μόνο του Θ. Δεληγιάννη) που έπρεπε να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο αλλά και οι Πλατείες και οι πρίν την Αναθώρηση του Σχεδίου Πόλεως Κοινόχρηστοι-Κοινοτικοί Χώροι, οι Αγνώστου Ιδιοκτήτη Εγγραφές κ.λ.π.


Από τη διαχρονική αδράνεια του Δήμου, το Τοπικό Διαμέρισμα Παραλίου Άστρους εξακολουθεί να υφίσταται τεράστια οικονομική,περιβαλλοντική και πολεοδομική ζημία, πρός χάρην των Καταπατητών.


Αφού Ο Δήμος προβαίνει σε ανταλλαγές/αλλαγές χρήσης περιουσικών στοιχείων του Τοπικού Διαμερίσματος Παραλίου Άστρους με αντίστοιχα του ΜΑΝΟ-Αχιλλέα,γιατί δεν  ανακατασκευάζει το Φωτοδρόμιο πρός το Γήπεδο σε Πραγματικό Πεζοδρόμιο  για να μπορούν οι επισκέπτες και οι δημότες να μετακινούνται με ασφάλεια πρός τη πλατεία της Πόλης μας; ή γιατί δεν μετατρέπει καλύτερα το Γήπεδο σε  Ενεργειακό Κέντρο του Δήμου με εγκατάσταση π.χ.Φωτοβολταικών Πάνελ.


Ιδρύστε Δημοτική Επιχείρηση Παραγωγής/Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας ή παραχωρήστε το σε Ιδιώτες να παίρνετε το 3% των εσόδων σαν ανταποδοτικό όφελος. Οι συναισθμητισμοί θα ξεπερασθούν από τα οικονομικά οφέλη που θα έχει ο Δήμος, ο Αχιλλέας και υπό προυποθέσεις όποτε πάρει μορφή ο «Πανκυνουρικός»,  καθότι θα μπορούν να χρηματοδοτούνται.


Πράσινη λοιπόν Ενέργεια στον Δήμο,


Με εκμετάλευση των νερών του Πλατάνου και των Κορυφογραμμών της Ζάβιτσας και του Πάρνωνα, με μειωμένα τιμολόγια έναντι της ΔΕΗ;


Απαραίτητη προυπόθεση, η σύνταξη Οικονομοτεχνικής Μελέτης.



ΜΦΧ,


Νίκος Δασκολιάς