Τι είναι τα σκουπίδια;

                  


Σκεφτείτε πόσες λέξεις ή φράσεις έχουμε για να μιλήσουμε για τα απορρίμματα:


·         Σκουπίδια


·         Άχρηστα


·         Για πέταμα


·         Απόβλητα


·         Παλιοσίδερα, παλιόρουχα, παλιόχαρτα, παλιόπανα


·         Σκουπιδαριό


Και πολλές άλλες:


·         Κάνω σκουπίδια


·         Πετάω ή ρίχνω στα σκουπίδια


·         Σακούλες, δοχεία, κάδοι σκουπιδιών και σκουπιδοτενεκέδες


·         Απορριμματοφόρα


·         Απορριμματοδοχείο


·         Σκουπιδιάρα ή σκουπιδιάρικο


·         Οδοκαθαριστής ή σκουπιδιάρης


Με τον όρο απορρίμματα εννοούμε τα κάθε λογής σκουπίδια που πετιούνται καθημερινά από εμάς τους ίδιους, αλλά και από άλλες πηγές, υπηρεσίες, εργοστάσια κ.ά. Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών αποτελείται από υπολείμματα τροφών, χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες, προϊόντα μιας χρήσεως (χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτο), εφημερίδες και περιοδικά, ενώ τα σκουπίδια συχνά περιέχουν υλικά που είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον (μπαταρίες, χρώματα, φάρμακα κλπ), καθώς και ογκώδη αντικείμενα.

Η λέξη απορρίμματα δηλαδή χαρακτηρίζει τα περιττά, τα άχρηστα, αυτά που αποβάλλονται ως κατάλοιπα μετά από μια συγκεκριμένη χρήση. Άχρηστα για ποιον όμως; Υπάρχει τίποτε άχρηστο στη φύση; ΟΧΙ. Αν και είναι αυτονόητο συχνά ξεχνάμε η φύση δεν παράγει απορρίμματα.

Στα φυσικά οικοσυστήματα, αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο, και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής. Για παράδειγμα το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε από τους πνεύμονές μας γιατί μας είναι άχρηστο το χρησιμοποιούν τα φυτά για να ζήσουν. Τα φυτά πάλι με τη σειρά τους εκπνέουν οξυγόνο από τα φύλλα τους γιατί δεν το χρειάζονται και το εισπνέουμε εμείς οι άνθρωποι για να μείνουμε ζωντανοί.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα φύλλα των δέντρων. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι απογίνονται τα φύλλα των δέντρων που πέφτουν στα δάση; Κανείς δεν τα μαζεύει και όμως τα δάση δεν γεμίζουν με σωρούς από φύλλα και αυτό συμβαίνει διότι τα φύλλα αποσυντίθενται, σαπίζουν και διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια που γίνονται τροφή για σκουλήκια, έντομα και άλλα φυτά.

Στη φύση δηλαδή τίποτα δεν πάει χαμένο και ο λόγος είναι απλός: τα πολύτιμα πράγματα του πλανήτη δεν ανεξάντλητα. Δηλαδή τον αέρα, το νερό, το χώμα πρέπει να τα μοιράζονται όλα τα ζώα, τα φυτά και οι άνθρωποι που ζουν στον πλανήτη γι’ αυτό και η φύση ανακυκλώνει και χρησιμοποιεί ξανά και ξανά.


Πηγή: anakyklosi.com.gr