Ανύπαρκτα πεζοδρόμια?

                     


Εισαγωγικό σημείωμα: Από το «κυτίο παραπόνων», του www.astrosparalio.gr , ανασύραμε το εξής : Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια.


Η επισήμανση του αναγνώστη δεν απέχει από την πραγματικότητα, η ιστοσελίδα μας   το Άστρος της θαλάσσης”, με επανειλημμένη αρθρογραφία έχει επισημάνει το πρόβλημα που είναι υπαρκτό και χρήζει άμεσης λύσης, παραθέτουμε τα δημοσιευμένα άρθρα υπό τους τίτλους:


1.       Παγκόσμια πρωτοτυπία!!! ο πεζός δεν έχει προτεραιότητα στο Παράλιο Άστρος.


2.       Πεζοδρόμιο – Καρτοτηλέφωνο : σημειώσατε 2


3.       «Στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα»


Επίσης από τις  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ που έχουμε υποβάλλει σε κάθε αρμόδιο, διαβάζουμε από την παράγραφο Γ) ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ: Αποκατάσταση Οδικού δικτύου, όπου απαιτείται (ασφαλτόστρωση, αποκατάσταση στις λακκούβες, δημιουργία πεζοδρομίων κ.λπ.).


Όλες μας οι επισημάνσεις μάλλον απευθύνονταν σε ώτα μη ακουόντων!!!!! και δεν το είχαμε καταλάβει, αλλά φευ, τώρα μαθαίνουμε τη Νοηματική!!!!! Γλώσσα και θα τα υποβάλλουμε ξανά οσονούπω.


Παρακάτω παραθέτουμε χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά τα πεζοδρόμια και την ανάλογη οδική συμπεριφορά των οδηγών απέναντι στους πεζούς, που εδώ στην Ελλάδα τη ξεχνάμε!!!!! συνέχεια:


1.      Οδηγίες στους ναυτιλλόμενους: Αφήστε τα πεζοδρόμια ελεύθερα για τους πεζούς.


Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πεζοδρόμια ανήκουν σε σας (τους ιδιοκτήτες) σε ότι αφορά την κατασκευή και τη συντήρησή τους, αλλά ανήκουν στους περαστικούς σε ότι αφορά τη χρήση τους. Με άλλα λόγια έχουμε όλοι, σαν ιδιοκτήτες, την υποχρέωση να τα συντηρούμε και να τα κρατάμε σε καλή κατάσταση για χρήση από τους πεζούς.


Πολύ συχνά βλέπουμε το φαινόμενο να είναι τα πεζοδρόμια φυτεμένα με δέντρα.


Προσφέρουν έτσι μία πολύ ωραία εικόνα μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει μία γυναίκα με ένα μωρό στο καροτσάκι.


Ακόμα χειρότερα όταν μία γυναίκα με ένα διπλό καροτσάκι για δίδυμα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το πεζοδρόμιό σας (μπορεί να είναι πολύ σπάνια περίπτωση, αλλά το έχω δεί πολλές φορές να συμβαίνει).


Τότε θα διαπιστώσετε ότι:


α. την βασανίζετε αλύπητα καθώς την αναγκάζετε να κινείται πάνω-κάτω στον δρόμο και στο πεζοδρόμιο (αφού δεν χωράει πάνω στο πεζοδρόμιο) και


β. την βάζετε σε κίνδυνο αφού στο δρόμο μπορεί να την παρασύρει κανένα αυτοκίνητο. Στην πραγματικότητα βάζετε σε κίνδυνο 3 ζωές (την δική της και των διδύμων).


Συμπέρασμα:


α. πλακοστρώστε τα πεζοδρόμια ή κάντε τα λεία και ασφαλή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο (π.χ. σταμπωτό),


β. μην παρκάρετε αυτοκίνητα πάνω σ’ αυτά και


γ. μην φυτεύετε δέντρα (εκτός κι αν μιλάμε για πεζοδρόμια πάνω από 2μ πλάτος οπότε χωράνε και τα δέντρα και τα δίδυμα). Ότι δέντρα κρίνετε ότι χρειάζονται για να βελτιώσουν την αισθητική του σπιτιού σας, βάλτε τα από τη μέσα πλευρά της περίφραξής σας.


2.      Οι οδηγοί ας έχουν  κατά νου τους παρακάτω ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.


(Άρθρα 12 και 39 Κ.Ο.Κ): Οι χρήστες των οδών οφείλουν να αποφεύγουν κάθε συμπεριφορά που εκθέτει σε κίνδυνο πρόσωπα ή ζώα, ή προκαλεί ζημιά σε δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες. Οι οδηγοί υποχρεούνται να οδηγούν με σύνεση και προσοχή ιδιαίτερα όταν διέρχονται παιδιά, υπερήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες. Υποχρεώνονται να σταματούν όταν απαγορεύεται σ’ αυτούς να προχωρήσουν, ή όταν πρόκειται να διασχίσουν το δρόμο τυφλοί που επιδεικνύουν το λευκό μπαστούνι τους ή άλλα άτομα με μειωμένη κινητικότητα όταν έχουν ήδη εισέλθει και προχωρούν στη διάβαση. Καθιερώνεται η υποχρέωση των οδηγών να παραχωρούν απόλυτη προτεραιότητα διελεύσεως σε πεζούς και ποδηλατιστές στις διαβάσεις που είναι προορισμένες γι’ αυτούς τους τελευταίους. Αν δεν υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση οι οδηγοί υποχρεώνονται να πλησιάζουν τη διάβαση με μειωμένη ταχύτητα, ώστε να μην εκθέτουν σε κίνδυνο τους πεζούς, και σε περίπτωση ανάγκης να διακόπτουν την πορεία του οχήματος για να επιτρέψουν τη διέλευση πεζών, που έχουν ήδη εισέλθει και προχωρούν σε σεσημασμένη διάβαση. Υποχρέωση των οδηγών αποτελεί επίσης η ευγενική συμπεριφορά προς τους πεζούς και τους άλλους οδηγούς. Όπως βλέπουμε η συμπεριφορά των οδηγών που συναντάμε σαν ταξιδιώτες στην Ευρώπη, ο Κ.Ο.Κ την περιγράφει λεπτομερέστατα. Απλά εδώ επειδή είναι Ελλάδα τη βλέπουμε μόνο στα χαρτιά.