Αφήστε το αυτοκίνητο και πιάστε το ποδήλατο! Μπορεί κατ’επιλογή να είναι Ηλεκτρικό!

                  


Αφήστε το αυτοκίνητο και πιάστε το ποδήλατο! Μπορεί κατ’επιλογή να είναι Ηλεκτρικό!


Αν ο καθένας από εμάς αφήσει το αυτοκίνητο στο σπίτι του και πάει στη δουλειά με το ποδήλατο, μειώνει τις κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά μισό τόνο και παράλληλα εξοικονομεί χρήματα.


Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 12% του εισοδήματος ενός μέσου ευρωπαϊκού νοικοκυριού καταναλώνεται στην αυτοκίνηση. Ένα ποδήλατο καταναλώνει το 2% της ενέργειας που καταναλώνει ένα αυτοκίνητο ανά επιβάτη και ανά χιλιόμετρο, ενώ η αγορά του κοστίζει το 3% της δαπάνης για το αυτοκίνητο.


Χρυσοί κανόνες


Περιορίστε το αυτοκίνητό σας! Η βασική ερώτηση που πρέπει να κάνετε όταν αγοράζετε το αυτοκίνητό σας πρέπει να είναι: ‘πόσο καίει;’ Υπάρχουν ήδη στην αγορά αυτοκίνητα που καίνε 4 λίτρα βενζίνης σε 100 χιλιόμετρα, ενώ στο μέλλον η κατανάλωση αυτή αναμένεται να μειωθεί σε 2 λίτρα.


Περίπου ένα νέο αυτοκίνητο κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους του πλανήτη ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή 4.000 αυτοκίνητα την ώρα και 100.000 τη μέρα. Το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου γίνεται από τα αυτοκίνητα. Κάθε λίτρο βενζίνης που καίγεται εκλύει στην ατμόσφαιρα 2,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ενώ αντίστοιχα κάθε λίτρο diesel εκλύει 2,7 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Εκτιμάται ότι το 20-25% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στην αυτοκίνηση.


Mια λιμουζίνα εκπέμπει 1,3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα για να διανύσει λιγότερα από 3.000 χιλιόμετρα. Ένα μικρό αυτοκίνητο διανύει αντίστοιχα περισσότερα από 18.000 χιλιόμετρα.


Κάντε ποδήλατο! Το ποδήλατο είναι μικρό και καθόλου θορυβώδες, δεν χρειάζεται καύσιμα, και θα σας κρατήσει σε φόρμα. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία να οδηγήσετε ποδήλατο, στη δουλειά, τα ψώνια ή τις διακοπές.


Ηλεκτρικά Ποδήλατα και Τέρμα οι Ορθοπεταλιές!


Οταν ο Κώστας Μακεδόνας τραγουδούσε πριν από πολλά χρόνια τον αγαπημένο του στίχο «φόρτσα στο πετάλι» από το γνωστό τραγούδι του «Το ποδήλατο», τότε ακόμη δεν είχαν ανακαλυφθεί τα ηλεκτρικά ποδήλατα και ίσως να μη γνώριζε ότι στα σημερινά ποδήλατα δεν χρειάζεται να ιδρώνεις και τόσο πολύ στις ανηφόρες!


 


Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να υποβοηθούν τον ποδηλάτη με τη δύναμη ενός μικρού ηλεκτροκινητήρα με σκοπό οι διαδρομές με το αγαπημένο μας ποδήλατο να γίνονται πιο εύκολες και ξεκούραστες. Συγκεκριμένα ηλεκτροκινητήρας πιάνει δουλειά στις ανηφόρες ή σε μεγάλες αποστάσεις όπου καλείται να ξεκουράσει τον ποδηλάτη από το πετάλι.


 


Τα ηλεκτρικά ποδήλατα διαθέτουν έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα και μια μπαταρία τα οποία είναι τοποθετημένα εμπρός από τον πίσω τροχό.


Κατά μέσο όρο ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει αυτονομία από 40 έως και 80 χιλιόμετρα και το μοτέρ είναι ισχύος 250W.


Οι τιμές τους κυμαίνονται από 800 έως και 1.500 ευρώ και εξαρτάται από τη μάρκα του ποδηλάτου, το μοτέρ και την αυτονομία του.


 


Με τη χρήση μόνο του ηλεκτρικού μοτέρ η τελική ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 25 χλμ./ώρα, οπότε όσοι ποδηλάτες θέλουν περισσότερα γκάζια θα πρέπει να κάνουν χρήση των πεταλιών. Η διάρκεια αυτονομίας του είναι περίπου μια ημέρα, ενώ αρκετά πιο σύγχρονα ποδήλατα διαθέτουν ένδειξη για την αυτονομία της μπαταρίας έως καθώς και για βλάβες. Ακόμη, στα ηλεκτρικά ποδήλατα ο σκελετός είναι συνήθως από αλουμίνιο ώστε να περιοριστεί σημαντικά το επιπλέον βάρος από τον ηλεκτροκινητήρα και τις μπαταρίες, έχουν αναρτήσεις και χιλιομετρητή, ενώ διαθέτουν και ένα μικρό χερούλι – συνήθως επάνω στο τιμόνι – που παίζει τον ρόλο του γκαζιού.


 


Tέλος, με την ευκαιρία να συγχαρούμε το μέλος της Συντακτικής μας Ομάδας του www.astrosparalio.gr και Γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίου Άστρους, γνωστή για τις Περιβαλλοντικές της Ευαισθησίες που έχει κάνει πράξη την μετακίνηση της με ποδήλατο, ακόμη και στον τόπο εργασίας της.


 


Καλές πρακτικές πρέπει κατα τη γνώμη του υπογράφοντος να επιβραβεύονται.


 


Καλύτερα λοιπόν ευαίσθητοι παρά αναίσθητοι!


 


ΜΦΧ,


Νίκος Δασκολιάς