Ενα χωριό 2.600 κατοίκων πρωτεύουσα των ΑΠΕ…

          


Ενα χωριό 2.600 κατοίκων πρωτεύουσα των ΑΠΕ…


Οι κλιματικές αλλαγές και η υπερθέρμανση στον πλανήτη έχουν καταστήσει προτεραιότητα για όλες τις χώρες την προώθηση της “πράσινης οικονομίας”.


Η παραγωγή πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η δημιουργία αυστηρότερου πλαισίου για τις ρυπογόνες δραστηριότητες είναι μερικές από τις βασικές πολιτικές που ακολουθούνται σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να μειωθεί η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η οποία και είναι υπεύθυνη για τη διόγκωση του “φαινομένου του θερμοκηπίου”.


Από το 1997


Κάποιες πόλεις και χωριά… δείχνουν τον “πράσινο δρόμο” που πρέπει να ακολουθηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, προκειμένου η Γη να μπορέσει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια ζωής.


Ειδικότερα, στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία, ένα χωριουδάκι της Βαυαρίας, το Βίλντπολτσριντ, έθεσε το 1997 ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο “πράσινο” σχέδιο, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει “πολύτιμους καρπούς”. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το Βίλντπολτσριντ παράγει 321% περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του, με αποτέλεσμα οι περίπου 2.600 κάτοικοί του να κερδίζουν 4 εκατομμύρια ευρώ (ή 5,7 εκατ. δολάρια) τον χρόνο!


Στα 14 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την αρχική σύλληψη της ιδέας έχουν κατασκευαστεί 9 νέα κοινοτικά κτίρια (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το σχολείο, το γυμναστήριο και η κεντρική αίθουσα της κοινότητας) όπου έχουν τοποθετηθεί ηλιακοί συλλέκτες, τέσσερα χωνευτήρια βιοαερίου (ενώ κατασκευάζεται και πέμπτο) και χτίστηκαν 7 ανεμόμυλοι, στους οποίους σύντομα θα προστεθούν άλλοι 2.


Παράλληλα, στο χωριό 190 σπίτια είναι εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά και κεντρικό δίκτυο θέρμανσης με 42 συνδέσεις, ενώ παράλληλα τροφοδοτούνται από τρεις μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Επίσης, το Βίλντπολτσριντ διαθέτει οικολογικό αντιπλημμυρικό σύστημα, καθώς και σύστημα φυσικής επεξεργασίας λυμάτων.


Ο δήμαρχος του Βίλντπολτσριντ -το οποίο έχει βραβευτεί ουκ ολίγες φορές στη Γερμανία και στο εξωτερικό και προσφέρει την τεχνογνωσία και την εμπειρία του σε άλλα χωριά- Αρνο Τσένγκερλε υπογραμμίζει πως “η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να επιτευχθεί στην πράξη μόνο με τη βοήθεια των πολιτών και με την πλήρη στήριξη των τοπικών αρχών”.


Δίκτυο θέρμανσης


Την περασμένη άνοιξη ο δήμαρχος παρουσίασε τους επόμενους στόχους του “πράσινου” σχεδίου του. Συγκεκριμένα, επιλέχθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, να συμμετάσχει στο έργο IRENE το οποίο περιλαμβάνει ένα “έξυπνο δίκτυο” (smart grid) της Siemens, 37 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (eCars) και μία ηλιακή μονάδα φόρτισης.


Παράλληλα θα επεκταθεί το δίκτυο θέρμανσης, θα χρησιμοποιηθούν LED σηματοδότες στους δρόμους και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου στο χωριό, το οποίο θα προσφέρει πολιτιστικό καφέ, αίθουσα συνεδριάσεων και κέντρο εκπαίδευσης. Οι υπηρεσίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση σεμιναρίων σχετικά με τα οφέλη των ΑΠΕ και για την προώθηση του “οικολογικού-ενεργειακού τουρισμού”.