Κι έτσι ξαναζωντάνεψαν τα παλιά ξύλινα θρανία που πάνω τους μάθαμε γράμματα τόσες γενιές στο Παράλιο Άστρος …

Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων λειτουργεί από το Μάιο του 2010 ένα πρωτότυπο μουσείο: το  Μουσείο Μαθητικής Ζωής.

Χάρη στις άοκνες προσπάθειες της οικογένειας Χάρβαλου και ιδιαίτερα της κ. Παρθένας Χάρβαλου, εντοπίστηκαν στο δημοτικό σχολείο Παράλιου Άστρους 8 παλιά ξύλινα θρανία και άλλα εποπτικά μέσα διδασκαλίας από παλιότερες εποχές, τα οποία στη συνέχεια προσφέρθηκαν για το στήσιμο του μουσείου με μεγάλη προθυμία και ενθουσιασμό από το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Παράλιου Άστρους κ. Φάκλαρη και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

 Το Μουσείο Μαθητικής Ζωής διαθέτει δύο χώρους. Στην πρώτη αίθουσα τα ξύλινα θρανία, το βάθρο με την έδρα, η ξυλόσομπα, ο μαυροπίνακας και η βέργα του δασκάλου ψιθυρίζουν στον επισκέπτη-μαθητή τις δύσκολες συνθήκες της μεταπολεμικής εκπαίδευσης, ενώ στη δεύτερη η υποτυπώδης γραφική ύλη που υπήρχε τότε, τα παλαιά βιβλία του Οργανισμού, τα διορθωμένα τετράδια, οι μαθητικές ποδιές, οι σάκες, τα σχολικά βοηθήματα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό ζωντανεύουν τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία μάθαιναν γράμματα ο παππούς και η γιαγιά.

            Παράλληλα οι μαθητές έχουν την ευκαιρία, μέσω της θεματικής που φέρει τον τίτλο «Το δικό μας χτες το δικό τους σήμερα», να αντιληφθούν ότι τα εκθέματα του Μουσείου μπορεί να φαντάζουν παρωχημένα για την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, στοιχειοθετούν ωστόσο την καθημερινότητα χιλιάδων μαθητών που ζουν στις υπό ανάπτυξη χώρες.

            Στο Μουσείο Μαθητικής Ζωής, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., πραγματοποιούνται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα, για να γνωρίσει η νεότερη γενιά βιωματικά το παρελθόν, να εκτιμήσει το παρόν και να συνειδητοποιήσει ότι το δέντρο δε μεγαλώνει μόνο από τα κλαδιά του, αλλά και από τις ρίζες του.

            Οι εκπαιδευτικοί επίσης, μέσα από αναφορές Επιθεωρητών, υπηρεσιακών εγγράφων και προσωπικών φακέλων παλαιών δασκάλων, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μια γεύση από τις δύσκολες συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός τους τα πέτρινα εκείνα χρόνια.

Για να δείτε περισσότερα, όπως φωτογραφικό υλικό, άρθρα και σχόλια επισκεπτών, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση μέσω του Google πληκτρολογώντας: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ.

Δεδομένου ότι  το Μουσείο Μαθητικής Ζωής βρίσκεται διαρκώς σε αναζήτηση υλικού, όποιος επιθυμεί να προσφέρει οτιδήποτε έχει σχέση με τη σχολική του ζωή, παρακαλείται να επικοινωνήσει με την κ. Ελένη Χάρβαλου στο τηλ. 697.22.01.834 ή με την ηλεκτρονική διεύθυνση του μουσείου:  mousio_mathitikis_zois@yahoo.gr

5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Αλφειού 62 & Χελμού, Βριλήσσια, 15235, ΑΤΤΙΚΗΣ