Στις 8 Σεπτεμβρίου η γιορτή της Αρμάτας στις Σπέτσες

Αναβιώνει και πάλι φέτος, στις 8 Σεπτεμβρίου, η πυρπόληση του ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας, με αφορμή την επέτειο της ναυμαχίας των Σπετσών, το 1822.
Την ίδια μέρα, 8η Σεπτεμβρίου, στις Σπέτσες, γιορτάζει η Παναγία η Αρμάτα και η επέτειος τιμάται με πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον δήμο και διαρκούν μια εβδομάδα.
Το πρόγραμμα του εορτασμού ξεκινά από τη Δευτέρα 5 του μήνα και ολοκληρώνεται την Κυριακή 11, και περιλαμβάνει: έκθεση αφιερωμένη στην αλιεία και τη ζωγραφική με έργα των ζωγράφων Αλ. Τσιρώνη και Ντ. Τασιούλη, που διοργανώνεται από την Αναργύρειο Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών στην οικία του Σ. Ανάργυρου, ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των τοπικών ομάδων Σπετσών και Αργολίδας, παραδοσιακούς χορούς, ροκ συναυλία από το συγκρότημα «Soul less», χορούς latin από τοπική χορευτική ομάδα και ελληνικούς χορούς από το «Λύκειο Ελληνίδων», μουσικές βραδιές με τα συγκροτήματα «Ρεμέτζο», «Ταξιδευτές», Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Αρμάτα στις 8 Σεπτεμβρίου, μουσικό ταξίδι από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, συναυλία του Χρ. Νικολόπουλου με τους Μ. Δημητριάδη και Γ. Νέγκα.
Το Σάββατο 10 του μήνα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από τη χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Εργαστηρίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατσίου, χαιρετισμό του δημάρχου Σπετσών και την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας, παρουσία επισήμων.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, με κανονιοβολισμούς, δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Νικολάου, κατάθεση και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.
Μέσα από τις εκδηλώσεις, οι Σπέτσες θυμούνται τη ναυμαχία του 1822, όταν ο Αν. Μιαούλης και οι πλοίαρχοι των τριών νησιών (Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά) αντιμετώπισαν τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ ο Σπετσιώτης Κοσμάς Μπαρμπάτσης πυρπόλησε την τουρκική ναυαρχίδα, με αποτέλεσμα ο τουρκικός στόλος να υποχωρήσει άπρακτος.

Για οδηγίες μετάβασης πατήστε εδώ.