Επιτήδειοι πλασάρουν ως «ελευθέρας βοσκής» ψάρια ιχθυοτροφείου

                


Συναγρίδες, φαγκριά, γλώσσες και μυτάκια τα νέα είδη ψαριού που έχουν προστεθεί στην παραγωγή των υδατοκαλλιεργειών.


Θύματα παραπλάνησης επιτήδειων επαγγελματιών πέφτουν χιλιάδες καταναλωτές με προτίμηση στα ψάρια. Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι ψαροταβερνών με καλή φήμη για το… φρέσκο ψάρι τους, καταφέρνουν και εξαπατούν τους καλούς πελάτες τους πλασάροντάς τους αλιεύματα ιχθυοτροφείου ως ντόπια και ελευθέρας βοσκής. Πέρα από τα γνωστά στο ευρύ καταναλωτικό κοινό ψάρια που εκτρέφονται στις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, όπως είναι η τσιπούρα και το λαβράκι, και νέα είδη ψαριών παράγονται πλέον στα ιχθυοτροφεία όπως οι ούγενες, οι κέφαλοι, τα χέλια, οι πέστροφες, οι κυπρίνοι, οι γλώσσες, το φαγκρί, η συναγρίδα αλλά και ο σολομός. Πολλοί ανύποπτοι πελάτες καταστημάτων πέφτουν θύματα της άγνοιάς τους και πληρώνουν για ελληνικά και αλανιάρικα, ψάρια ιχθυοτροφείων του εξωτερικού.


Σύμφωνα με καταγγελία, ζευγάρι Ελλήνων που επέλεξε για το γεύμα του γνωστή ψαροταβέρνα παραθαλάσσιας περιοχής που προσελκύει πολλούς επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν φρέσκο ψάρι, πλήρωσε 70 ευρώ για συναγρίδα τουρκικού ιχθυοτροφείου(!) Όπως, μας είπαν οι καταγγέλλοντες, κανένα από τα χαρακτηριστικά του ψαριού δεν πρόδιδε την προέλευσή του. «Η γεύση, όμως, ήταν διαφορετική. Το ψάρι δεν ήταν τόσο γευστικό όπως τις άλλες φορές, ενώ είχαν περισσότερο λίπος το κεφάλι και άλλα σημεία κάτι που συναντάς μόνο στις τσιπούρες και τα λαβράκια ιχθυοτροφείου».
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) ο οποίος πραγματοποιεί ελέγχους σε ψαροταβέρνες για τη διαπίστωση κρουσμάτων παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού, οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους πελάτες τους για την προέλευση των αλιευμάτων ενώ επιβάλλεται τα ψάρια που προέρχονται από ιχθυοτροφεία να φέρουν την ειδική σήμανση. Η εξαπάτηση των καταναλωτών από επιτήδειους με σκοπό το κέρδος, επισύρει βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες. Ηδη ο ΕΦΕΤ έχει επιβάλλει πολλά πρόστιμα.

Τι ψάρια τρώμε;


Αυτό είναι το επόμενο καίριο ερώτημα για την κατανάλωση ψαριών ιχθυοτροφείου. Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί στοιχεία για την ακαταλληλότητα των ιχθυοτροφών με τις οποίες τρέφονται τα ψάρια που φθάνουν στο πιάτο μας είτε εν αγνοία μας είτε έχοντας γνώση της ταυτότητάς τους. Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για ακατάλληλες τροφές με βαρέα μέταλλα, αντιβιοτικά αλλά και διοξίνες χωρίς ωστόσο να έχει αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος που διατρέχει η δημόσια υγεία. Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των ιχθυοτροφών είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν είναι, όμως, λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς με αποτέλεσμα η εκτροφή των ψαριών με αμφιβόλου ποιότητας τροφές στους κλωβούς των υδατοκαλλιεργειών να καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη για τον άνθρωπο.


Πηγή: enpeiraiei.gr