Ο μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας σε κίνδυνο


Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας (Australia’s Great Barrier Reef), όπως φαίνεται στην εικόνα, εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 1200 μιλίων θάλασσας στο ακρωτήριο του Queensland. Επί μακρόν καταγράφεται ως έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς βιοτόπους, η μεγαλύτερη δομή που έχει ποτέ δημιουργηθεί από έμβια όντα πάνω στη γη.


Ταυτόχρονα όμως είναι και από αυτούς που απειλούνται αμεσότερα. Για δεκαετίες οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η υπεραλίεση από τους Αυστραλούς ψαράδες θέτει σε κίνδυνο τους πληθυσμούς των ψαριών και την ποικιλότητα των ευαίσθητων μικροοργανισμών που ζουν στο εσωτερικό του κοραλλιογενούς υφάλου.


Είναι ένα αξιοθέατο εξαιρετικής ομορφιάς και ποικιλίας στην βόρειο – ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή κοραλλιογενών υφάλων, με 400 είδη κοραλλιών, 1.500 είδη ψαριών και 4.000 τύπων μαλακίων. Επίσης η περιοχή έχει και εξαιρετικά μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον διότι είναι η φυσική κατοικία ειδών όπως της αλικόρης και της τεράστιας πράσινης χελώνας τα οποία απειλούνται με αφανισμό. http://whc.unesco.org/en/list/154


Τα γεωργικά φυτοφάρμακα προκαλούν σοβαρές ζημιές στον κοραλλιογενή ύφαλο, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή κυβερνητική έκθεση για την ποιότητα του νερού στην περιοχή.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι γεωργοί πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των παραγωγών κηπευτικών και το 12% των κτηνοτρόφων χρησιμοποιούν πρακτικές που κρίνονται απαράδεκτες.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι μια παγκόσμια κληρονομιά που περιέχεται στη λίστα με τα θαύματα της φύσης.
Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει λεύκανση των κοραλλιών, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, αλλά η πρώτη αυστραλιανή κυβερνητική έκθεση για την ποιότητα του νερού διαπίστωσε ότι τα γεωργικά φυτοφάρμακα ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.
Τα φυτοφάρμακα έχουν βρεθεί μέχρι 60 χλμ. (38 μίλια) στο εσωτερικό του υφάλου σε τοξικές συγκεντρώσεις και είναι γνωστό πως βλάπτει τα κοράλλια.
Οι μεγάλες πλημμύρες και οι κυκλώνες στο βόρειο Queensland στις αρχές του έτους, έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα, αυξάνοντας τους ρύπους στη θάλασσα.
Η έκθεση αναφέρει ότι πολλοί παραγωγοί κηπευτικών χρησιμοποιούν πρακτικές που θεωρούνται απαράδεκτες και ότι η βιομηχανία ζάχαρης από τα ζαχαροκάλαμα στις τροπικές περιοχές του βόρειου Queensland είναι οι σοβαρότερες αιτίες.
Ωστόσο, ο κλάδος της γεωργίας επιμένει ότι τα ευρήματα βασίζονται σε παλαιά δεδομένα και ότι έχει υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στο μεταξύ.
Η κυβέρνηση συμφωνεί ότι οι αγρότες κάνουν πλέον χρήση φιλικότερων προς το περιβάλλον μεθόδων, αλλά οι βελτιώσεις υπονομεύθηκαν από τον κυκλώνα Yasi.
Υπήρξαν ανακοινώσεις από οικολόγους για τον περιορισμό της χρήσης των φυτοφαρμάκων και για την απαγόρευση ορισμένων ζιζανιοκτόνων, όμως οι καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την επαρκή προστασία των καλλιεργειών τους.