Επενδυτικό Μπούμ στη Πράσινη Ενέργεια!


Εντός των ημερών σε λειτουργία το συνεταιριστικό αιολικό στο Ρέθυμνο


Από μέρα σε μέρα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη -πανελλαδικά- συνεταιριστική μονάδα παραγωγής αιολικής ενέργειας, που δημιούργησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου.


Θυμίζουμε πως η συγκεκριμένη μονάδα είναι η πρώτη συνεταιριστική μονάδα παραγωγής αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας, πανελλαδικά, ισχύος 2,4 MW το οποίο κατασκευάστηκε από την «Ένωση Ενεργειακή ΑΕ» στην οποία η ΕΑΣ Ρεθύμνου κατέχει το 99%.


Το ύψος της επένδυσης έφτασε τα 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη για την ΕΑΣ με τη λειτουργία του πάρκου θα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις του κ. Μπιρλιράκη, που τόνισε, «η απόσβεση των κεφαλαίων που χρησιμοποίησε η συνεταιριστική επιχείρηση θα γίνει μέσα σε διάστημα μόλις 2,5 χρόνων».


“Πράσινο φως” για φωτοβολταϊκά και αιολικά σε Λάρισα-Μαγνησία


Ενεργειακές επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 52 MW έλαβαν το «πράσινο φως» από τη Γ. Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Πόπης Γερακούδη.


Οι επενδύσεις πρόκειται να υλοποιηθούν στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και αφορούν τρεις φωτοβολταϊκούς σταθμούς και 4 αιολικά πάρκα.


Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ακόλουθες επενδύσεις:


1. Κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 4,032MW, ιδιοκτησίας «QUEST ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε.», στη θέση Άνω Αργυλοχώρι του Δήμου Αλμυρού.


2. Αιολικό Πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 20 MW, ιδιοκτησίας «ΛΟΓΓΑΡΙΑ Α.Ε.» στις θέσεις «Λογγάρια και Σίλα» του Δήμου Νότιου Πηλίου.


3. Αιολικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 8 MW ιδιοκτησίας «ΝΙΓΚΕΛ ΑΙΟΛΙΚΗ Ε.Ε.» στη θέση Κάστρο, της ΔΚ Λιβαδίου, του Δήμου Ελασσόνας.


4. Αιολικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 14 MW, ιδιοκτησίας «ΝΕΓΑΑΚ ΑΙΟΛΙΚΗ Ε.Ε.» στη θέση Δωδώνη, της ΔΚ Λιβαδίου του Δήμου Ελασσόνας.


5. Αιολικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 30 MW , ιδιοκτησίας «QUEST ΑΙΟΛΙΚΗ – ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ε.Π.Ε.» στη θέση Πύργος – Φλάμπουρο Λιβαδίου, του Δήμου Ελασσόνας.


6. Φωτοβολταικός σταθμός ισχύος 3 MWp ιδιοκτησίας της « ALMYROS ENERGY SOLYTION Α.Ε.Ε.» στη θέση «ΓΕΡΕΚΛΙ» Αλμυρού, στο Δήμο Αλμυρού.


7. Φωτοβολταικός Σταθμός ισχύος 5.496,66 KWp, ιδιοκτησίας «HELLENIC SUN SOLUTION Α.Ε.» στα αγροτεμάχια 206, 207 και 208 κτηματικής περιφέρειας Αερινού, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου.


Εγκρίθηκαν επίσης οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου « Αποχέτευση ακάθαρτων Δρακότρυπας – Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Δρακότρυπας» του Δήμου Μουζακίου, στη θέση Αμπελάκια στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.


Μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της γαλλικής EDF για αιολικό στο Κιλκίς!


Επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ σκοπεύει να πραγματοποιήσει η γαλλική EDF, μέσω της εταιρίας συμφερόντων της EDF en Grece Α.Ε. & Σία, για την κατασκευή του έργου «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 32 MW στη θέση Μεγάλη Πέτρα των Δήμων Παιονίας και Κιλκίς – Ν. Κιλκίς», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με την οποία διαβιβάστηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προς έγκριση από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Το έργο χωροθετείται σε δασική έκταση κοντά στην Ποντοηράκλεια και εφόσον προχωρήσουν κανονικά οι εγκρίσεις θα είναι σε θέση να λειτουργήσει μετά από 2-3 χρόνια. Η γαλλική εταιρία στο συνολικό project περιλαμβάνει και κατασκευή γραμμής σύνδεσης της ενέργειας που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες σε υποσταθμό της ΔΕΗ (150KV) στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς. Η γραμμή βεβαίως βάσει της νομοθεσίας θα ανήκει στον ΔΕΣΜHΕ.


Η συμπερίληψη του Δήμου Κιλκίς στον τίτλο του έργου οφείλεται στο γεγονός ότι η γραμμή σύνδεσης με υποσταθμό της ΔΕΗ διέρχεται και από τον Δήμο Κιλκίς. Ο δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας έχει καλέσει τους υπεύθυνους της εταιρίας να παρουσιάσουν την επένδυσή τους σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως πρόσφατα έγινε από την εταιρία «Ρόκας» για το υδροηλεκτρικό έργο στον Αξιό.


Ο Δήμος Παιονίας πέραν του νομίμου ποσοστού 3% (1,7% στο ταμείο του δήμου, 1% απευθείας στους δημότες και 0,3% στο εθνικό «πράσινο» ταμείο) θα επιδιώξει να προσποριστεί και πρόσθετα οφέλη, όπως και με την εταιρία «Ρόκας»!


Εφόσον οι επενδύσεις αυτές με ενεργειακή παραγωγή περί τα 100 MW τελεσφορήσουν (10 MW υδροηλεκτροπαραγωγής της Ρόκας, 33 MW της EDF, 12 MW της EDF, επένδυση αιολικού πάρκου ισχύος 28 MW που εγκρίθηκε ήδη από τη ΡΑΕ στο Πευκόδασος, αιολικό πάρκο ισχύος 6 MW από άλλη εταιρία γαλλικών συμφερόντων, το αιολικό πάρκο στα υψώματα μεταξύ Δροσάτου και Καλίνδριας και άλλες μικρότερες μονάδες, κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα), ο Nομός Κιλκίς, εκμεταλλευόμενος κυρίως τον Βαρδάρη, αποκτά ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον στρατηγικό τομέα της ενέργειας.