Οικολόγοι Πράσινοι: Πελατειακές σχέσεις ακόμα και στις περιοχές Natura!


Οικολόγοι Πράσινοι: Πελατειακές σχέσεις ακόμα και στις περιοχές Natura!


Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη νέα απειλή για τις περιοχές NATURA, όπου το νομοσχέδιο για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, όπως αναφέρει ο κ. Τρεμόπουλος, αναδιατυπώθηκε προς το ακόμη χειρότερο, λίγο πριν την ψήφισή του.


Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, με διακομματική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ, ορίστηκε ότι εξαιρέσεις από την τακτοποίηση αφορούν μόνο προστατευόμενες περιοχές με πλήρη απαγόρευση δόμησης. Στην κατηγορία αυτή ανήκει όμως ελάχιστο ποσοστό των περιοχών με ευρωπαϊκό καθεστώς προστασίας (όπως οι περιοχές του δικτύου NATURA 2000), καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει διατηρήσει την εκτός σχεδίου δόμηση χωρίς καν αυξημένο όριο αρτιότητας. Με τον τρόπο αυτό, διατηρείται το σύνολο των αυθαιρέτων σε όλες σχεδόν τις προστατευόμενες περιοχές, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο εύθραυστο περιβάλλον τους και στη βιοποικιλότητα.


Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων θέτει υπόψη της Κομισιόν και τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ επισημαίνει ότι νομιμοποιούνται και παραβιάσεις περιορισμών δόμησης που είχαν θεσπιστεί ειδικά για την προστασία της λειτουργίας πολλών περιοχών ως οικοτόπων. Ο Μ. Τρεμόπουλος ρωτά αν η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι συμβατή με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τους οικοτόπους και τα άγρια πουλιά, και τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την προστασία σημαντικών για τη βιοποικιλότητα περιοχών σε περιπτώσεις αδράνειας των αρχών των χωρών μελών.


«Το πολιτικό σύστημα ζει τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας και έχει χάσει κάθε αίσθηση δημόσιου συμφέροντος», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Σαν να μην έφθανε η μονιμοποίηση των πληγών στο περιβάλλον και η επιβάρυνση όλης της κοινωνίας με τα δισεκατομμύρια ευρώ των προστίμων που χαρίζονται στους παράνομους ιδιοκτήτες, οι πελατειακές συναλλαγές στη Βουλή απαξίωσαν κάθε έννοια θεσμών και κοινοβουλευτισμού. Ο ανταγωνισμός βουλευτών και κομμάτων για το ποιος θα ευνοήσει περισσότερο όσους κοίταξαν να πλήξουν το δημόσιο συμφέρον, δε σταμάτησε ούτε μπροστά στα όρια που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Φέρνοντας το θέμα και στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζουμε ότι θέλουμε η χώρα μας να μείνει ευρωπαϊκή και να έχει βιώσιμο μέλλον. Δε δεχόμαστε λοιπόν να λεηλατείται ούτε από τους δανειστές, ούτε από την εκλογική πελατεία του εγχώριου χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος».