«Πόλεμο» Προσφορών στα Πρατήρια Φέρνει η Πτώση της Κατανάλωσης!


«Πόλεμο» Προσφορών στα Πρατήρια Φέρνει η Πτώση της Κατανάλωσης!


Τη λογική των προσφορών υιοθετεί πλέον συστηματικά και η αγορά καυσίμων, σε μια προσπάθεια όχι μόνον να συγκρατηθούν μερίδια, αλλά και να ενισχυθούν. Η πρακτική αυτή εφαρμοζόταν ως πρότινος μεμονωμένα από ορισμένες εταιρίες πετρελαιοειδών και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Τώρα, και υπό την πίεση της μειωμένης κατανάλωσης που συνεχίζεται, οι μεγάλες εταιρίες ξεκίνησαν έναν «πόλεμο» προωθητικών ενεργειών, προσδοκώντας να συγκρατήσουν την πελατειακή τους βάση και να δημιουργήσουν καινούρια. «Απεγνωσμένες κινήσεις» χαρακτηρίζονται από εκπρόσωπο της αγοράς, καθώς επιδεινώνεται όλο και περισσότερο η κατανάλωση καυσίμων, σε συνδυασμό με τον αθέμιτο ανταγωνισμό των χαμηλών τιμών, που δημιουργούν η «πειραγμένη» αντλία και η ανάμιξη των βενζινών. Ενόψει, μάλιστα, της αφαίμαξης των εισοδημάτων με όλο και περισσότερους φόρους, η αγορά εκτιμά ότι η πτώση της ζήτησης για καύσιμα θα συνεχισθεί στους επόμενους μήνες με διψήφιο αριθμό.


Εκπρόσωποι της αγοράς εξέφρασαν την άποψη ότι το φαινόμενο των προσφορών εμφανίζεται συντονισμένα για πρώτη φορά στον κλάδο τους και δεν αποκλείουν να οδηγήσει σε ανακατανομή μεριδίων, κυρίως, από τους μικρούς προς τους μεγάλους, που κάνουν προσφορές. Βέβαια, αναγνωρίζεται ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να «ζυγιστεί» η αποτελεσματικότητα του φαινομένου αυτού, το οποίο, ωστόσο, δεν παύει να προβληματίζει για την αναγκαιότητα της υιοθέτησης του. Υπάρχουν, δηλαδή, εταιρίες που δεν μπορούν, όπως επισημαίνεται, να «σηκώσουν» για πολύ εντυπωσιακές προσφορές, θυσιάζοντας ακόμη και περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, τονίζεται ότι κάτω από την πίεση της δυσμενούς κατάστασης στην αγορά ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για το ποια εταιρία θα προσφέρει την πιο ευφάνταστη και ελκυστική προσφορά, προκειμένου να «τραβήξει» πελάτες στα πρατήρια της, με «έπαθλο» όχι μόνον νέους πελάτες, αλλά, τις περισσότερες φορές, τη διατήρηση των υφισταμένων.


Αντιδράσεις βενζινοπωλών για την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο


Για ντόμινο λουκέτο στα πρατήρια καυσίμων προειδοποιούν οι βενζινοπώλες με αφορμή την προωθούμενη εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση (ΕΦΚ) πετρελαίου θέρμανσης με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης και προαναγγέλλουν τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 21 και 28 Σεπτεμβρίου.


Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) αναφέρει ότι οι πρατηριούχοι αδυνατούν να πληρώσουν τους νέους φόρους και ζητούν από την κυβέρνηση την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, τη δραστική μείωση των φόρων καυσίμων και την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων.


«Η συνεχής επιβολή φόρων στους φορολογούμενους έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να πληρώσουμε πλέον τους νέους φόρους που μας επιβάλει η κυβέρνηση. Τα πρατήριά μας κλείνουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΒΕ.


«Οι πολιτικές που ασκούνται στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης βαθαίνουν την κρίση και οδηγούν σε πτώχευση. Γινόμαστε μάρτυρες μιας ατελείωτης επιβολής φόρων στο όνομα της κρίσης. Η αγορά έχει στεγνώσει, η παραγωγή έχει αφανιστεί, η ανεργία καλπάζει και τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν συρρικνωθεί σε αφάνταστο βαθμό», προσθέτει.