Με…


Μέσα σε δύο μήνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι μη εξυπηρετούμενοι λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ, προτού καν μπει σε αυτούς το περίφημο έκτακτο τέλος για τα ακίνητα. Την περασμένη εβδομάδα απαντώντας στο βουλευτή της Ν.Δ. Νίκο Νικολόπουλο, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός αποκάλυψε ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί φτάνουν τα 822 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 93,4% σε σχέση με τον Ιούλιο. Από τις συνολικές οφειλές των πελατών της ΔΕΗ, 215 εκατ. ευρώ αφορούν σε πληρωμές προς δήμους και ΕΡΤ. Ως προς την προέλευση των οφειλών των 822 εκατ. ευρώ, 376,4 προέρχονται από οικιακούς καταναλωτές και 378,1 εκατ. ευρώ από εμπορικούς καταναλωτές (καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και μικρές βιομηχανίες).


Η εξέλιξη των ανεξόφλητων λογαριασμών έχει προκαλέσει συναγερμό στους επιτελείς της ΔΕΗ και στελέχη της επιχείρησης δεν κρύβουν το φόβο τους ότι το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών, θα ξεπεράσει τον Οκτώβριο το 1 δισ. ευρώ.


Να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ ανέρχονταν στα 425 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 130 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πληρωμές για τους δήμους και την ΕΡΤ και 295 εκατ. ευρώ ήταν το καθαρό χρέος για την ηλεκτροδότηση.


Δηλαδή παρατηρείται αύξηση 397 εκατ. ευρώ στους ανεξόφλητους λογαριασμούς ή αλλιώς 198,5 εκατ. ευρώ το μήνα. Ένα ακόμη ενδιαφέρον και ανησυχητικό στοιχείο αφορά στους λογαριασμούς που καθυστερούν πάνω από έξι μήνες. Οι λογαριασμοί που καθυστερύν για πάνω από έξι μήνες σημειώνουν αύξηση και εκφράζονται φόβοι ότι θα φτάσουν σύντομα τα 250 έως 300 εκατ. ευρώ.


Το εφιαλτικό σενάριο


Με αυτά τα νούμερα, δημιουργούνται νέα δεδομένα και για το περίφημο τέλος των ακινήτων, το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση του μέσου λογαριασμού ρεύματος. Μάλιστα πηγή της επιχείρησης εξέφραζε έντονη αμφιβολία για το κατά πόσο θα είναι εφικτή, όχι μόνο η είσπραξη, αλλά η αποκοπή του ρεύματος στους πελάτες που δε θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. «Εάν έχουμε μια μαζική αντίδραση ή μαζική αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών από π.χ. 1 εκατομμύριο καταναλωτές (το νούμερο δεν είναι διόλου τυχαίο), τότε για να κοπεί το ρεύμα σε αυτούς τους πελάτες, η ΔΕΗ θα πρέπει να απασχολήσει 1500 με 2000 υπαλλήλους, οι οποίοι καθημερινά επί ένα μήνα δε θα κάνουν άλλη δουλειά από το να κόβουν το ρεύμα σε πελάτες. Αυτό το πράγμα είναι αδύνατο να συμβεί» λέει χαρακτηριστικά.