Εξαντλήσαμε Ήδη Φέτος τον «Οικολογικό» Μας Προϋπολογισμό.


Εξαντλήσαμε Ήδη Φέτος τον «Οικολογικό» Μας Προϋπολογισμό.


Η ανθρωπότητα έχει σπαταλήσει ήδη τους φυσικούς πόρους που προέβλεπε ο οικολογικός προϋπολογισμός της για το τρέχον έτος και από την προσεχή εβδομάδα, θα καταγράφει έλλειμμα. Ο ερευνητικός οργανισμός Global Footprint Network, εκτιμά ότι μέσα σε 9 μήνες ξεπεράσαμε το επίπεδο ζήτησης φυσικών πόρων που θα μπορούσε να μας προσφέρει ο πλανήτης για ολόκληρο το 2011.


«Είναι σαν να ξοδεύεις το ετήσιο εισόδημά σου τρεις μήνες πριν τελειώσει η χρονιά και να ροκανίζεις τις αποταμιεύσεις σου, χρόνο με το χρόνο», εξηγεί ο πρόεδρος του δικτύου Δρ. Μάτις Βακερνάγκελ. «Πολύ σύντομα, θα εξαντληθούν οι αποταμιεύσεις σου».


Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ανθρωπότητα θα χρειάζεται έως το 2030 ένα δεύτερο πλανήτη σαν τη Γη, όχι μόνο για να καλύπτει τις ανάγκες της μέσω των φυσικών της πόρων, αλλά και για να απορροφά τα σκουπίδια της.


Ο Δρ. Βακερνάγκελ υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, στον οποίο αντλούμε όλο και περισσότερο κεφάλαιο καθώς η ζήτηση αυξάνεται. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης γίνονται όλο και πιο αισθητές. «Από την αύξηση στις τιμές των τροφίμων μέχρι τις ισοπεδωτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οικονομίες μας βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με την πραγματικότητα πολλών ετών, κατά τα οποία ξοδεύαμε πέρα από τις δυνατότητές μας».