Επάγγελμα φαροφύλακας!!

                                

Εισαγωγικό σημείωμα: Προτελευταίος φαροφύλακας, στο Φάρο του Παραλίου Άστρους, ήταν ο συμπατριώτης μας Θανάσης Δραπανιώτης, η επάνδρωση του φάρου σταμάτησε, λίγο, μετά τη συνταξιοδότηση του παραπάνω αναφερομένου, περί τα μέσα της δεκαετίας του 50.

 

«Και όμως, υπάρχουν ακόμα φαροφύλακες. Θα έλεγα υπάρχει μια νέα γενιά φαροφυλάκων», αναφέρει ο πλοίαρχος Παναγιώτης Φανουράκης, υποδιοικητής της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού που έχει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των φάρων.

«Το 2001 έπαψαν να φωτίζουν οι τελευταίοι που λειτουργούσαν με αέριο ασετιλίνης και μαζί με αυτούς αποσύρθηκαν οι “παλαιοί φαροφύλακες”. Εκείνοι είχαν μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα να “φορτώνουν” κάθε έξι ώρες τους φάρους προκειμένου να λειτουργούν. Ζούσαν απομονωμένοι σε μια βραχονησίδα, συνήθως για όλη τους της ζωή.

Στις ημέρες μας οι ηλεκτρικοί και ηλιακοί φάροι που υπάρχουν έχουν άλλες ανάγκες. Είναι λίγοι πλέον οι φαροφύλακες που μένουν μόνιμα στους φάρους, μόλις οκτώ, και αυτοί υπό συνθήκες πολύ καλές, με τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα. Οι υπόλοιποι φαροφύλακες- από τους 72 συνολικά που υπάρχουν- πηγαίνουν καθημερινά στους φάρους για κάποιες ώρες», συμπληρώνει.

«Εδώ είσαι μόνο εσύ και η θάλασσα», λένε οι άνθρωποι που έχουν σαν σπίτι τους, τους φάρους του Αρχιπελάγους. Οκτώ φαροφύλακες εξακολουθούν να ζουν σε ακρωτήρια και βραχονησίδες.

Ο Χρήστος Τσακίρογλου συντηρεί τις ηλιακές γεννήτριες που τροφοδοτούν με ενέργεια 1.091 φάρους.

«Συντηρώ τα μηχανήματα του φάρου, ελέγχω τις λειτουργίες του, ειδοποιώ την υπηρεσία όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ταυτόχρονα επιμελούμαι το κτίριο, το βάφω, το καθαρίζω. Η αλμύρα είναι ο χειρότερος εχθρός για ένα οίκημα και μάλιστα παλιό, όπως οι περισσότεροι φάροι».

O κ. Φάνης Πινάκης είναι φαροφύλακας στη Λήμνο, στην Πλάκα, «11 χιλιόμετρα από την Ίμβρο», όπως λέει. «Όταν με ρωτάνε τι δουλειά κάνω και τους απαντώ φαροφύλακας, πολλοί με κοιτάνε παράξενα. Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμα αυτό το επάγγελμα», υπογραμμίζει. «Για να κάνεις αυτή τη δουλειά πρέπει να έχεις μεράκι, να αγαπάς τη θάλασσα και κυρίως τον εαυτό σου, γιατί περνάς πολλές ώρες μαζί του.

Εγώ είμαι 31 ετών και δουλεύω ως φαροφύλακας από το 2003». Με δεδομένο ότι υπηρετεί σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα, έχει να θυμηθεί πολλές ιστορίες με τουρκικές ακταιωρούς. «Υπάρχουν περίοδοι που βλέπω τους Τούρκους λιμενικούς κάθε μέρα. Έχουμε καλές και ανθρώπινες σχέσεις» λέει, ενώ συμπληρώνει ότι δεν φοβάται τίποτα. «Μια από τις χειρότερες στιγμές που έχω περάσει ήταν όταν είχαν επιχειρήσει να αποβιβαστούν στο νησί λαθρομετανάστες. Τους έβλεπα να πλησιάζουν από μακριά, στο σκοτάδι, μέσα σε μια φουσκωτή βάρκα. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Ειδοποίησα το Λιμενικό και ανέλαβαν αυτοί» λέει.

Ο Φάνης είναι παντρεμένος και με τη σύζυγό του, έχουν ήδη ένα μωρό και περιμένουν δεύτερο. «Η οικογένειά μου δεν μένει μαζί μου στον φάρο. Εγώ φεύγω μία ή δύο φορές την εβδομάδα και πηγαίνω στην πρωτεύουσα του νησιού και τους βλέπω» συμπληρώνει.

Η αμοιβή ενός πρωτοδιοριζόμενου φαροφύλακα είναι, μαζί με τα επιδόματα, περίπου 900 ευρώ τον μήνα. Σήμερα λειτουργούν 1.091 φάροι με ηλιακή ενέργεια και άλλοι 340 με ηλεκτρική. «Εκτός από τους φαροφύλακες, σημαντικό ρόλο στη λειτουργία ενός φάρου παίζουν και οι τεχνίτες φάρων», λέει ένας από αυτούς, ο Χρήστος Τσακίρογλου. Όπως σημειώνει, οι ηλιακοί φάροι αντικατέστησαν αυτούς που λειτουργούσαν με ασετιλίνη.

«Η ηλιακή ακτινοβολία συλλέγεται από τις ηλιακές γεννήτριες και αποθηκεύεται στους συσσωρευτές. Ακόμα και αν ο ήλιος “κρυφτεί” για ένα δεκαπενθήμερο, ο φάρος θα λειτουργεί κανονικά».

Πηγή: sites.google.com/site/