Καφέ ενδέχεται να γίνουν οι πολικές αρκούδες λόγω της κλιματικής αλλαγής


Μπορεί να παραμένει άγνωστο πώς οι πολικές αρκούδες διαθέτουν λευκό τρίχωμα, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιθανό να το κάνει καφέ.


Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS Genetics, υποστηρίζει ότι η αλλαγή αυτή ενδέχεται να συμβεί σε μία ομάδα συγχρόνων αρκούδων, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίζουν τη ραγδαία κλιματική αλλαγή.


Η επικεφαλής της έρευνας, Beth Shapiro, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των αρκούδων των νήσων Baranof και Chichagof στην Αλάσκα, οι οποίες συγγενεύουν τόσο με τις πολικές αρκούδες όσο και με τις καφέ.


Αυτό που συμπέραναν οι επιστήμονες είναι ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, οι πολικές αρκούδες που είχαν αποκοπεί από τον υπόλοιπο πληθυσμό ζευγάρωσαν με καφέ αρκούδες που μπορούσαν να κολυμπήσουν στο νερό. Το αποτέλεσμα ήταν οι αρκούδες που γεννήθηκαν να είναι καφέ και όχι λευκές.


Ύστερα από την εξέταση υβριδίων ζώων οι επιστήμονες εντόπισαν ότι στο γενετικό τους κώδικα υπήρχε ένα με τέσσερα τοις εκατό DNA πολικής αρκούδας, κάτι που σημαίνει πως τα ζώα αυτά μπορούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.


Πηγή: lifo.gr