Η υπερθέρμανση θα μειώσει την παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα κατά 68%;


Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, κάποια από τα γνωστότερα και ακριβότερα κρασιά ίσως αποτελούν μακρινή γευστική ανάμνηση, καθώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις περιοχές, όπου παράγονται, καθιστώντας δύσκολη την καλλιέργεια αμπελιών. Την ίδια ώρα, περιοχές που σήμερα δεν παράγουν κρασί ενδέχεται να αποκτήσουν τις δικές τους ποικιλίες.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει πολλούς να μετακινήσουν τους αμπελώνες τους βορειότερα ή σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και την άγρια ζωή, καθώς θα προκαλέσει την απώλεια βιοτόπων και τη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας, ενώ θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στα αποθέματα γλυκού νερού.


Οι ερευνητές από πανεπιστήμια και οργανισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, της Χιλής και της Κίνας προβλέπουν ότι, μέσα σε λιγότερα από 40 χρόνια, σχεδόν τα τρία τέταρτα των οινοπαραγωγικών περιοχών ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλες. Οι μεγαλύτερες μεταβολές αναμένονται στην Ευρώπη: οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παραγωγή σε Μπορντό, Τοσκάνη και Ροδανό θα μειωθεί ακόμη και κατά 85%.


Στη Μεσόγειο, οι περιοχές που σήμερα θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια αμπελώνων ενδέχεται να συρρικνωθούν κατά 68% έως το 2050, ενώ μεγάλη μείωση αναμένεται στην Αυστραλία, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στη Νότιο Αφρική και στη Χιλή. «Σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη και υψόμετρα, περιοχές που αυτή τη στιγμή είναι ακατάλληλες για αμπελουργία, αναμένεται να γίνουν καταλληλότερες», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.


Στον αντίποδα, η αύξηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να δημιουργήσει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης, στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής, αλλά και στην κεντρική Κίνα. «Ουσιαστικά η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε τεράστιες ανατροπές στη γεωγραφική κατανομή της παραγωγής κρασιού», δήλωσε ο Δρ. Λι Χάνα της Conservation International, βασικός συντάκτης της έκθεσης.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 17 κλιματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αμπελουργία, στη χρήση νερού και στους βιοτόπους. Προειδοποιούν ότι η αναγκαστική μετεγκατάσταση αμπελώνων και οινοποιείων θα επηρεάσει τις τοπικές οικονομίες, αλλά και την άγρια ζωή.