Αποστράγγιση επιστημονικού δυναμικού βλέπει το Spiegel


Η ακμάζουσα ανεργία και η παρακμάζουσα οικονομία οδηγούν στην αποστράγγιση του επιστημονικού δυναμικού και τη μετανάστευση εξειδικευμένων επαγγελματιών, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel.


Πάνω από 120,000 Έλληνες έχουν φύγει στο εξωτερικό από την αρχή της κρίσης το 2010, ανάμεσα τους γιατροί, μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες. Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και υπεύθυνος της έρευνας Λόης Λαμπριανίδης δήλωσε πως ο αριθμός των νέων επιστημόνων που αποδημούν έφτασε το 10% του δυναμικού της χώρας, ποσοστό πολύ υψηλό. Οι περισσότεροι από αυτούς κατέχουν πολλαπλά πτυχία από τα εκατό καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, και καταλήγουν σε μια ευρωπαϊκή πόλη, όπου απορροφώνται στον ιδιωτικό τομέα.


Die Welt: «Τα παιδιά στη Γερμανία τα έχουν όλα αλλά είναι πιο λυπημένα από τα Ελληνόπουλα»


Έρευνα της UNICEF δείχνει πως στη Γερμανία τα παιδιά και οι νέοι έχουν τα πάντα, εκτός από καλή διάθεση. Μάλιστα όπως φαίνεται οι νέοι στην Ισπανία και την Ελλάδα είναι πιο ευτυχισμένοι.


Τα Γερμανόπουλα έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, εδώ και τρία χρόνια καπνίζουν λιγότερο, έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και πλέον η βία και οι ξυλοδαρμοί είναι κάτω από το μέσο όρο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, Ωστόσο όπως διαπιστώνει ο Χανς Μπερτμαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, μέλος της UNICEF, τα Γερμανόπουλα δηλώνουν σε αυτή την έρευνα κάτι τρομακτικό, το οποίο αξίζει προσοχής. «Δηλώνουν ότι είναι λυπημένα. Υπάρχει μια έντονη αντίθεση ανάμεσα στις εξωτερικές συνθήκες (δηλαδή μεταξύ της επιτυχίας, της εκπαίδευσης, της ευημερίας, της υγείας, της ασφάλειας) και της ευτυχίας στη ζωή».


Οι Έλληνες και οι Ισπανοί νέοι χαμογελάνε πολύ περισσότερο, σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι οι Ισπανοί βρίσκονται στην 3η θέση στην κλίμακα της ευτυχίας, ενώ οι Έλληνες στην 5η, παρόλο που στον αντίστοιχο πίνακα για το βιοτικό επίπεδο τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στην 25η θέση.