Ο υγρότοπος του Μουστού
1. Τι είναι το δίκτυο Νατούρα;
Ακρογωνιαίος λίθος της κοινοτικής πολιτικής για το περιβάλλον, το Natura 2000 στοχεύει στη μακροπρόθεσμη επιβίωση των αξιόλογων, αλλά και των απειλούμενων, ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης. Σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, απειλούμενα είδη βιοποικιλότητας, μοναδικές περιοχές οικοτόπων, ακόμα και μοναδικά είδη αγροτικών προϊόντων έχουν καθεστώς προστασίας με την ένταξη στο δίκτυο.
2. Η Ελλάδα υποχρεούται να προτείνει περιοχές για ένταξη στο Δίκτυο “Φύση 2000”;
Η πρόταση περιοχών για ένταξη στο Δίκτυο “Φύση 2000” αποτελεί υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την κοινότητα και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής Οδηγίας για το θέμα, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες Μέλη της ΕΕ, έχουν υποβάλει κατάλογο με περιοχές για ένταξη στο Δίκτυο.
3. Το Δίκτυο αποβλέπει στη δημιουργία “ιερών χώρων” για απειλούμενα είδη και οικοτόπους;
Το Δίκτυο “Φύση 2000” δεν αποσκοπεί στη δημιουργία “ιερών χώρων”, όπου κάθε συστηματική ανθρώπινη επέμβαση θα αποκλείεται εκ των προτέρων. Ενδεχομένως, η συνέχιση ή ακόμα και η ενθάρρυνση νέων ανθρώπινων δραστηριοτήτων να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των περιοχών. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες πρέπει, ωστόσο, να παραμένουν συμβατές με τους στόχους διατήρησης των χαρακτηρισμένων τοποθεσιών.
4. Με την ένταξη στο δίκτυο Νατούρα, απαγορεύεται η ανθρώπινη παρέμβαση;
Το Δίκτυο “ΦΥΣΗ 2000” δεν απαγορεύει τις δραστηριότητες εντός των ορίων του. Η φιλοσοφία του δικτύου είναι ότι άνθρωπος και φύση πρέπει να συνυπάρχουν. Ωστόσο, οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός του δικτύου πρέπει να είναι αειφόρες και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Η αξιολόγηση υλοποίησης νέων έργων ή δραστηριοτήτων γίνεται κατά περίπτωση με βάση τις υφιστάμενες ορθές πρακτικές ως προς την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ακόμα και όταν τέτοιες εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι θα επέλθει σημαντική ζημιά σε μια περιοχή, δεν αποκλείεται η ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξεταστεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις και ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για μετριασμό των επιπτώσεων.
5 Με την ένταξη ιδιωτικών οικοπέδων σε μια περιοχή του Δικτύου, αλλάζει το πολεοδομικό καθεστώς και μειώνεται η αξία της γης;
Το πολεοδομικό καθεστώς που διέπει τα τεμάχια τα οποία βρίσκονται εντός των περιοχών του Δικτύου παραμένει το ίδιο και αλλάζει μόνο μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων που ασκεί το Τμήμα Πολεοδομίας. Όσον αφορά στην πτώση της αγοραστικής αξίας της γης που εντάσσεται στο Δίκτυο “Φύση 2000”, τονίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Αντίθετα, θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει το ακριβώς αντίθετο, αφού οι περιοχές θα διαχειρίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αξία ανεκτίμητη.
6. Οι κάτοικοι των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο “Φύση 2000” μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση για τις δραστηριότητες τους;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί έργα που συμβάλλουν στη διατήρηση και προστασία της φύσης στα κράτη μέλη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η κοινοτική πολιτική για το περιβάλλον έχει ενσωματωθεί στους άλλους τομείς της κοινοτικής πολιτικής, όπως είναι η γεωργία, η ανάπτυξη και έτσι έχουν ενεργοποιηθεί και πόροι που προωθούν αυτές τις δραστηριότητες με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
Πέραν της διατήρησης των ειδών και οικοτόπων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στόχος του Δικτύου “Φύση 2000” είναι και η ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές αυτές. Η κτηνοτροφία, η γεωργία, ο τουρισμός, η αλιεία, το κυνήγι και διάφορα έργα υποδομής, είναι μερικές από τις οικονομικές δραστηριότητες που θα συνεχίσουν να εκτελούνται στις περιοχές του Δικτύου, έχοντας πάντα υπόψη την προστασία της περιοχής.
Πηγή: skai.gr