«Νομιμοποιείται» το φακελάκι!!!


Αίσθηση και πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ρύθμιση που πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή και -κατά πολλούς- ανοίγει “παράθυρο” για να γίνει νόμιμο το φακελάκι.


Στην επίμαχη διάταξη, που ψηφίστηκε στις 6 Μαρτίου, αναφέρεται ότι “δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης”.


Η διάταξη ήρθε στη Βουλή μετά από πρόταση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση, η οποία ωστόσο προέβλεπε να συμπεριλαμβάνεται η κρίσιμη αναφορά σε χρηματική αξία. Να αναφέρεται, δηλαδή, ότι “δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή ‘χωρίς χρηματική αξία’ προς έκφραση ευγνωμοσύνης”.


Όπως δηλώνει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, στόχος του ήταν κρατικοί λειτουργοί να μην διωχθούν ως επίορκοι, μεσούσης της συζήτησης για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, για μια απλή κίνηση ευγνωμοσύνης, όπως για παράδειγμα μια πρόσκληση σε γεύμα από ασθενή σε γιατρό.
“Με το μνημόνιο -σημειώνει ο κ. Πανούσης- μπαίνει σε αργία οποιοσδήποτε σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, απλή πειθαρχική δίωξη, δηλαδή μια καταγγελία. Έχουμε από όλους τους δικηγορικούς συλλόγους σχετικές αναφορές. Κινδυνεύουν δηλαδή όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να βρεθούν σε αργία απλώς γιατί κάποιος τους κατήγγειλε για κάτι”.
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, πάντως, διαφωνεί με την απάλειψη της αναφοράς σε χρηματική αξία και δηλώνει ότι έχει ήδη ζητήσει να αποσυρθεί η διάταξη ή να αποκατασταθεί. “Πριν μία εβδομάδα -αναφέρει- έκανα έγγραφο στον υπουργό, πρωτοκολλημένο κανονικά ως βουλευτής, και του ζήτησα ή να την αποσύρει με το επόμενο νομοσχέδιο ή να προσθέσει το ‘χωρίς χρηματική αξία’ “.
Σε παρέμβασή του στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο”, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης εξήγησε γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στη ρύθμιση η αναφορά για τη χρηματική αξία της παροχής, λέγοντας: “Θα μπορούσα να αισθανθώ την ανάγκη να στείλω κάτι στον γιατρό μου, θα μπορούσα, λέω, δεν είπα ότι το έκανα, και αυτό έχει χρηματική αξία. Συνεπώς τι λένε; Θα στείλεις ένα δώρο από ευγνωμοσύνη αλλά χωρίς χρηματική αξία. Παρακαλώ να μου απαντήσετε: Υπάρχει δώρο χωρίς να έχει χρηματική αξία;”.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Ματίνα Παγωνη, η οποία ζήτησε να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη από το νόμο για τη δωροδοκία, επισημαίνοντας ότι δεν τιμά τους γιατρούς. “Η άποψή μας -είπε- είναι ότι εμείς σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τους αρρώστους το άρθρο αυτό δεν το δεχόμαστε. Και δεν ζητάμε από κανέναν ευγνωμοσύνη. Αυτή είναι η θέση μας!”.
Παντελώς άστοχη χαρακτήρισε τη διάταξη, από το βήμα της εκπομπής, ο αντιεισαγγελέας εφετών Βασίλης Φλωρίδης, ο οποίος τόνισε: “Η λέξη ‘ευγνωμοσύνη’ να υπάρχει σε ένα κείμενο νομοθετικό; Αντιλαμβάνεστε γιατί μιλάμε; Αυτό ανατρέπει οποιονδήποτε κανόνα χρηστής διοίκησης. Μας πάει πίσω στον ραγιαδισμό, μας πάει πίσω στο ότι σκύβαμε και φιλούσαμε το χέρι κάποιου ανώτερου”.