Λειτούργησαν μερικώς τα πρώτα τεχνητά νεφρά


Ελπίδες σε νεφροπαθείς που αναμένουν χρόνια για μεταμόσχευση δημιουργεί η είδηση ότι αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο νεφρά, τα οποία στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν σε πειραματόζωα και σε πρώτη φάση λειτουργούν. Οι επιστήμονες σημειώνουν πάντως ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια έως ότου η τεχνική εφαρμοστεί σε ασθενείς.


Τα νεφρά είναι από τα πλέον πολύπλοκα όργανα που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο ερευνητές του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που πραγματοποίησαν το πείραμα, ανέφεραν ότι προς το παρόν το εργαστηριακό όργανο είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το φυσιολογικό στο φιλτράρισμα του αίματος, όμως η τεχνική είναι πολλά υποσχόμενη. Οι ερευνητές πήραν νεφρό αρουραίου, από το οποίο, με μια ειδική καθαρτική χημική ουσία, αφαίρεσαν τα παλαιά κύτταρα. Μετά πάνω στην «σκαλωσιά» που απέμεινε, πρόσθεσαν κύτταρα αρουραίων και ανθρώπων.


Καλλιέργησαν, έτσι, νέα πλήρη νεφρά μέσα σε μερικές μέρες. Η παραγωγή ούρων από το εργαστηριακό όργανο, πριν γίνει η μεταμόσχευση, έφθασε σε ποσοστό 23% των φυσιολογικών νεφρών, ενώ μετά την μεταμόσχευση στο ζώο η αποδοτικότητά του έπεσε μόλις στο 5%, δηλαδή αρκετά μικρότερη από ό,τι θα έπρεπε.


Πλέον στόχος των ερευνητών είναι να πάρουν ένα φυσιολογικό ανθρώπινο νεφρό, να αφαιρέσουν τα παλιά κύτταρά του και να δημιουργήσουν νέα νεφρικά κύτταρα με βάση εκείνα που θα ληφθούν από τον ασθενή. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των διαθέσιμων για μεταμόσχευση οργάνων και αφετέρου το νέο νεφρό θα γίνει πιο εύκολα ανεκτό από τον οργανισμό του λήπτη, οπότε δεν θα χρειάζονται φάρμακα που καταστέλλουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, θα χρειαστούν πολλές έρευνες και δοκιμές καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατή η αναγέννηση νεφρού από το μηδέν αλλά προαπαιτείται ένα παλαιότερο νεφρό.


Σήμερα, τα νεφρά είναι τα όργανα με την μεγαλύτερη ζήτηση για μεταμοσχεύσεις διεθνώς, όμως η προσφορά τους από δότες είναι ανεπαρκής, ενώ συχνά απορρίπτονται από τον οργανισμό των ασθενών ως μη συμβατά.


Πηγή: enet.gr