Μετά την πολύκροτη παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο της λιτότητας στην ανάπτυξη, μία ακόμη ακαδημαϊκή διαμάχη ταράσσει το στρατόπεδο των υποστηρικτών της λιτότητας. Πλέον επί τάπητος δεν τίθενται μόνο οι περιβόητοι πολλαπλασιαστές που αποτυπώνουν τον αντίκτυπο της λιτότητας, αλλά και η αρχική εκτίμηση για τη σχέση υψηλού χρέους και χαμηλής ανάπτυξης. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι πιο γνωστοί οικονομολόγοι του Harvard, οι οποίοι κατηγορούνται για σειρά λαθών, σκοπίμων και μη.
Στο στόχαστρο βρίσκεται η ακαδημαϊκή ανάλυση στην οποία βασίστηκε η πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας καθώς δύο από τους πλέον γνωστούς οικονομολόγους ανά τον κόσμο κατηγορούνται για τσαπατσούλικη στατιστική.
Ο Κένεθ Ρογκόφ και η Κάρμεν Ράινχαρτ του πανεπιστημίου Harvard κατέληξαν στην έρευνά τους ότι η ανάπτυξη μειώνεται κατά 0,1% σε μέσο όρο όταν το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ. Ερευνητές του University of Massachusetts, Amherst, όμως, δήλωσαν ότι επανέλαβαν το μοντέλο της ανάλυσης, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία και κατέληξαν στο ότι η ανάπτυξη αυξάνεται κατά 2,2%.
«Λάθη κώδικα, επιλεκτικός αποκλεισμός διαθέσιμων στοιχείων και μη συμβατική στάθμιση των στατιστικών περιλήψεων οδήγησαν σε σοβαρά λάθη, που αντικατοπτρίζουν εσφαλμένα τη σχέση ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και την ανάπτυξη του ΑΕΠ», αναφέρουν.
Πηγή: euro2day.gr