Το 70% των Ιταλών αγοράζει τρόφιμα σε προσφορές


Την εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού των οικογενειών που προμηθεύεται τρόφιμα από πολυκαταστήματα χαμηλού κόστους (Discount) «φωτογραφίζει» έρευνα του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της Ιταλίας (Istat).


«Από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 71% των οικογενειών άλλαξε τις συνήθειές του, επιλέγοντας πλέον για την αγορά τροφίμων τα Discount», αναφέρει το Ιstat.


Ο πρόεδρός του Istat Ενρίκο Τζοβανίνι «από το 2007 μέχρι σήμερα, ο αριθμός οικογενειών που ψωνίζει στα Discount έχει διπλασιαστεί». Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση ο Τζοβανίνι υπογράμμισε πως «ακόμη κι αν στο μέλλον τα εισοδήματα των οικογενειών αυξηθούν, η μεγάλη πλειονότητα θα προσπαθεί να εξοικονομεί και να αποταμιεύει χρήματα. Είναι πολύ δύσκολο, κατά συνέπεια, να καταφέρει να τονωθεί η κατανάλωση».


Οι Ιταλοί «έχουν περιορίσει εντυπωσιακά τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις, μικροβιολογικές αναλύσεις, ακτινογραφίες», αναφέρει το ινστιτούτο. Ο μόνος τομέας που συνεχίζει να απορροφά μέρος των οικογενειακών εσόδων είναι αυτός των φαρμάκων — αυτά «εκ των πραγμάτων είναι απόλυτα αναγκαία».


Σε άλλη έκθεσή του το Istat επισήμανε ότι 995.000 ιταλικές οικογένειες, δεν διαθέτουν εισόδημα από εργασιακή απασχόληση. Το 51,8% ζει στις περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας. Κατά το τελευταίο έτος, προστίθεται στην έκθεση αυτή, οι «οικογένειες χωρίς εργασία» αυξήθηκαν κατά 223.000.