Το σύνολο του δημοσίου τομέα μπαίνει στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τις απολύσεις 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. Η «δεξαμενή» από την οποία θα προκύψουν οι απολύσεις, είναι εργαζόμενοι σε υπουργεία, περιφέρειες και δήμους.
Η συμφωνία με την Τρόικα που σε λίγες ημέρες θα γίνει νόμος του Κράτους, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην Κυβέρνηση, όπου «μπροστάρης» πλέον μπαίνει ο Αντώνης Μανιτάκης. Το κείμενο των αποφάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι δανειστές μας απαιτούν να γεμίσει η «δεξαμενή» των 15.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2014 και από υπαλλήλους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου.
Έτσι, εργαζόμενοι που θα περιληφθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα προέλθουν από αυτούς που απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με εξαίρεση 16 κρατικές επιχειρήσεις, με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Υποχρεωτική αποχώρηση σημαίνει ότι «ο εργαζόμενος εγκαταλείπει το Δημόσιο σε μη εθελοντική βάση». Η κυβέρνηση πάντως, πρέπει να προσδιορίσει ακριβώς τις κατηγορίες αποσχολουμένων προς αποχώρηση.
Η δεξαμενή των 15.000 αποχωρήσεων φέτος και το 2014
1. Απασχολούμενοι στη γενική κυβέρνηση. Δηλαδή, υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αποκεντρωμένες διοικήσεις, περιφέρειες, δήμοι και ανεξάρτητες αρχές, με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου. (Θα εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε 16 κρατικές επιχειρήσεις).
2. Απασχολούμενοι στην γενική κυβέρνηση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
3. Απασχολούμενοι που δεν θα έχουν την δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Για κάθε μία υποχρεωτική αποχώρηση θα υπάρχει αντίστοιχη πρόσληψη, και σύμφωνα με τον κ. Α. Μανιτάκη «η διαδικασία θα αρχίσει αμέσως μετά τις πρώτες απολύσεις, σημειώνοντας ότι σε αναμονή βρίσκονται 10.000 επιτυχόντες από προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για τις αποχωρήσεις «πατάει» πάνω στην πρόνοια του Συντάγματος περί μονιμότητας που λέει ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτοί εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τους όρους του νόμου και, εκτός από τις περιπτώσεις που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας ή παύονται με δικαστική απόφαση, δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παυτούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου. Κατά των αποφάσεων των συμβουλίων αυτών επιτρέπεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ο νόμος ορίζει».
Ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας γίνεται ειδική αναφορά και στο θέμα της διαθεσιμότητας–κινητικότητας 25.000 εργαζομένων που προβλέπεται στη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας.
Οι 25.000 υπάλληλοι, θα προέλθουν από:
· Απασχολούμενους στη γενική κυβέρνηση, με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου.
· Απασχολούμενους στη γενική κυβέρνηση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
· Απασχολούμενους που δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Όσοι εργαζόμενοι περάσουν σε κινητικότητα θα λαμβάνουν το 75% των τελευταίων βασικών αποδοχών τους, στην περίπτωση της διαθεσιμότητας ή το ένα τρίτο του μισθού τους, στην περίπτωση των πειθαρχικά ελεγχόμενων.
Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα προκύπτουν:
– Από οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους.
– Από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, έπειτα από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).
– Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν.
– Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.
Χθες στο Συμβούλιο Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, ο Αντώνης Μανιτάκης έδωσε το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη μέρα στο Δημόσιο, ενώ εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η τελευταία φάση που αφορά αλλαγές σε δομές των υπουργείων.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι πιάνεται ο στόχος που είχε τεθεί για τη μείωση του όγκου των διοικητικών δομών κατά 40% με 50%, ενώ το δημοσιονομικό όφελος θα ξεπεράσει το 15%. Κατά τον κ. Μανιτάκη, το οργανόγραμμα το στενό δημόσιο τομέα (16 υπουργεία), περιλαμβάνει 206.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Πάντως, σύμφωνα με την Κυβέρνηση από το 2010 έως το 2015 θα έχει συρρικνωθεί ο Δημόσιο κατά τουλάχιστον 150.000 υπαλλήλους, ενώ ο αριθμός αυτός ανάλογα με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και τις 160.000.