«Βερεσέ» και για τα φάρμακα

Μόνιμοι πελάτες, άνθρωποι της γειτονιάς, που μέχρι πρόσφατα ήταν απόλυτα τυπικοί στις πληρωμές τους, αναγκάζονται να παίρνουν «βερεσέ» τα φάρμακα τους, να γράφονται στο «τεφτέρι», με την ελπίδα ότι στο τέλος του μηναία μπορέσουν να πληρώσουν. Κι εάν πριν από έξι μήνες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανέφερε ότι οκτώ στα δέκα φαρμακεία διατηρούν βιβλία όπυ γράφουν τις οφειλές των πελατών τους, σήμερα όπως επισημαίνει στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, η εκτίμηση είναι ότι «δεν υπάρχει φαρμακείο στο οποίο η πλειονότητα των μονίμων πελατών να μην χρωστά από 60 ευρώ και πάνω».
«Είναι φαινόμενο καθημερινό», δηλώνει φαρμακοποιός από την Ανατολική Αττική. «Σχεδόν οι μισοί από όσους μπαίνουν στο φαρμακείο είτε παίρνουν φάρμακα “δανεικά” (δεσμεύονται ότι θα φέρουν τη συνταγή μόλις πάνε στον γιατρό), είτε χρωστούν τη συμμετοχή τους. Έχουμε πελάτες που χρωστούν ακόμα και 500 ευρώ», σημειώνει. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσοι χρωστούν είναι συνεπείς. Ωστόσο, υπάρχουν πελάτες που έρχονται μετά από μήνες και δεν αναγνωρίζουν τα χρωστούμενα, ή ακόμα αλλάζουν φαρμακείο».
«Το φαινόμενο διογκώνεται» επισημαίνει φαρμακοποιός από το Αιγάλεω. «Για έναν συνταξιούχο, 50 ευρώ για τα φάρμακα είναι βαρύς λογαριασμός». Στην ερώτηση εάν έχει αρνηθεί να δώσει φάρμακο «βερεσέ», η απάντηση είναι αρνητική. «Προτιμώ να πάρει τα φάρμακα του παρά να πληρωθώ εγώ».