17 εκατομμύρια τουρίστες θα ψάχνουν με τα κιάλια!! για γιατρό


Γυμνή η Υγεία στη βιτρίνα – και, παράλληλα, «βαριά βιομηχανία» – της χώρας. Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφεται από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) η κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στα νησιά και στους άλλους τουριστικούς προορισμούς εν όψει της τουριστικής περιόδου, όπου φέτος αναμένονται 17 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες. Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ομοσπονδίας διαπιστώθηκε η αντίφαση της κυβέρνησης, από τη μία να τονίζει τη βαρύνουσα σημασία του τουρισμού για την οικονομία της χώρας, από την άλλη να αδιαφορεί για την τραγική κατάσταση των υπηρεσιών στα νησιά.


Οπως επισημαίνουν, τα προβλήματα που αφορούν τους γιατρούς ΕΣΥ οξύνονται δραματικά εν όψει της θερινής τουριστικής περιόδου. «Τα μηνύματα απόγνωσης που στέλνουν οι κάτοικοι από την Τήνο, την Πάτμο, την Τζια, την Πάρο, την Ικαρία, τη Σκόπελο, τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τα Σύβοτα συναντούν την κυβερνητική αφασία και εγκατάλειψη» σημειώνουν χαρακτηριστικά.


Υπάρχει μειωμένη κάλυψη των θέσεων στα αγροτικά ιατρεία λόγω της μείωσης μισθού και εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου, με αποτέλεσμα νησιωτικές και ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας να βρίσκονται χωρίς καμία ιατρική φροντίδα. Παράλληλα, τα αιτήματα για φιλοξενία πολλών ασθενών στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσκρούουν στην ιατρική υποστελέχωση (ένας-δύο νεφρολόγοι για 60-70 ασθενείς) και στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.


Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν, οι νέοι γιατροί οδηγούνται σε αναγκαστική μετανάστευση, καθώς δυνατότητες απασχόλησης δεν υπάρχουν ούτε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ούτε στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Κι όμως, οι ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας υπολογίζονται περί τις 6.500 και στον ΕΟΠΥΥ άνω των 10.000.


Ταυτόχρονα, ακόμη και στα κατατεθειμένα έγγραφα του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζεται ότι μόνο τα έτη 2011 και 2012 έχουν αποχωρήσει 1.453 γιατροί του ΕΣΥ, εκκρεμούν 953 πρακτικά για διορισμό γιατρών για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κρίσης και 1.400 προκηρύξεις βρίσκονται στα Συμβούλια Επιλογής. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν, από τις 600 θέσεις γιατρών ΕΣΥ και 800 επικουρικών γιατρών που ζήτησε το υπουργείο Υγείας για διορισμό, εγκρίθηκαν μόνο 150 διορισμοί γιατρών ΕΣΥ και 622 επικουρικών.


Κατόπιν όλων αυτών, οι γιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούνιο με κεντρικό σύνθημα «Θέτουμε φραγμό στη διάλυση της δημόσιας υγείας. ‘Η εμείς ή αυτοί». Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ προκηρύσσουν πανελλαδική πανυγειονομική απεργία την Παρασκευή 7 Ιουνίου από κοινού με την ΠΟΕΔΗΝ (Ομοσπονδία Εργαζομένων). Παράλληλα, καλούν τους γιατρούς να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την Πέμπτη 23 Μαΐου με αίτημα την προάσπιση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό προσωπικό «και όχι με εμβαλωματικές λύσεις, όπως μπλοκάκι, εργολάβοι προσωπικού, επικουρικοί κ.ά.». Απαιτούν την άμεση υπογραφή των διορισμών των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και είναι παγωμένοι στο υπουργείο Υγείας εδώ και τρία έτη.


Πηγή: Helios Plus