Έλληνες, Ρώσοι και Τούρκοι θα «μονομαχήσουν» για τις μαρίνες


Υποβάλλονται αύριο στο ΤΑΙΠΕΔ οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους υποψηφίους για την εκμετάλλευση της μαρίνας Αλίμου μαζί με τους τουριστικούς λιμένες Ύδρας, Νέας Επιδαύρου και Πόρου. Εκτός από ελληνικούς επενδυτικούς ομίλους, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει Τούρκοι αλλά και Ρώσοι.


Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή της της Lamda Development του ομίλου Λάτση, με βάση όσα είχε δηλώσει πρόσφατα η διοίκηση. Πιθανότατα η Lamda Development να κατέβει στο διαγωνισμό σε συνεργασία με τον τουρκικό όμιλο Dogus με τον οποίο συνεργάζεται στη μαρίνα Φλοίσβου.


Μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, θα προκηρυχθούν οι μαρίνες σε Χίο* και Πύλο. Στο επόμενο τρίμηνο θα βγουν στο αέρα και οι διαγωνισμοί για τη Αρετσού στη Θεσσαλονίκη, το Λαύριο (προορίζεται για την υποδοχή μεγάλων σκαφών αναψυχής, mega-yachts) και το Αργοστόλι (θα λειτουργεί ως μαρίνα πολυτελείας).


Πολλά τουριστικά λιμάνια θα παραχωρηθούν σε ομάδες, όπως λόγου χάρη η μαρίνα Γλυφάδας πρόκειται να παραχωρηθεί μαζί με τις μαρίνες Σερίφου, Πάρου, Νάξου και Άνδρου. Σε άλλη ομάδα εντάσσονται οι μαρίνες της Κρήτης (Άγιος Νικόλαος, Ρέθυμνο και τέσσερις μικρότερες), ενώ η πρόταση των συμβούλων έβαζε στην ίδια ομάδα τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε Ρόδο, Κω, Αστυπάλαια, Πάτμο, Κάρπαθο και Νίσυρο.

Μαζί πρόκειται να παραχωρηθούν οι μαρίνες σε Κατάκωλο και Ζάκυνθο και σε μια άλλη ομάδα οι υπόλοιπες του Ιονίου (Πάτρα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Μεγανήσι, Ιθάκι και Αγ. Ευθυμία).

Τέλος, σε ξεχωριστό «πακέτο» περιλαμβάνονται οι μαρίνες Πλαταμώνα, Σκοπέλου, Σκιάθου και Θάσου.


* Ένα έργο πνοής για την Βορειοδυτική Χίο παίρνει «σάρκα και οστά»


-Τον Ιούλιο του 2013, θα παραδοθεί από την εταιρία ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΑΕ, προς χρήση το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στα Λιμνιά της Βολισσού

Ένα έργο πνοής για τη Βορειοδυτική Χίο και συγκεκριμένα για το κεφαλοχώρι της Βολισσού, όπως φαίνεται βγαίνει πλέον από τα χαρτιά και σύντομα θα αρχίσει να παίρνει “σάρκα και οστά”. Πρόκειται για την κατασκευή του έργου:
«Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Βολισσό Ν. Χίου» στα Λημνιά της Βολισσού, που σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα θα είναι έτοιμο προς χρήση τον Ιούλιο του 2013.

Όπως είναι γνωστό ο διαγωνισμός που είχε γίνει για το έργο είχε καταστεί δύο φορές άγονος και κατακυρώθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στην εταιρία ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΑΕ.
Η σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της κατασκευαστικής εταιρίας και του Δήμου Χίου, εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΤ και στις αρχές του χρόνου υπογράφτηκε και από τον τότε υπουργό Πολιτισμού-Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το έργου που είχε αρχικό προϋπολογισμό, περίπου 3,4 εκατ. ευρώ, δόθηκε στην εταιρία Αρχιμήδης ΑΕ με έκπτωση 35,7%.

Το σχέδιο της κατασκευής προβλέπει καταφύγιο δυναμικότητας 50 τουριστικών σκαφών, στα Λημνιά της Βολισσού και συμπεριλαμβάνει λιμενικά έργα και έργα χερσαίας ζώνης για την εξυπηρέτηση των χρηστών του καταφυγίου και μετά την ολοκλήρωση των έργων θα παραδοθεί για χρήση στο Δήμο Χίου.