Καλοκαίρι με 5 φόρους κι όποιος αντέξει


Θερμοπληξία θα πάθουν οι φορολογούμενοι αυτό το καλοκαίρι, αφού τα ραβασάκια της Εφορίας θα αποστέλλονται τον ένα μήνα μετά τον άλλο, με την αρχή να γίνεται τον Ιούνιο, με τα ειδοποιητήρια του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2011. Θα ακολουθήσουν νέα ραβασάκια τον Ιούλιο με τον ΦΑΠ του 2012, το «προσαρμοσμένο» χαράτσι της ΔΕΗ, οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος 2012 και το φθινόπωρο μας περιμένει ο ΦΑΠ του 2013.


Ας δούμε τώρα τη χρονική σειρά, η οποία περιλαμβάνει όλους τους μήνες του καλοκαιριού, για να μην πλήξουν οι φορολογούμενοι:


* Η πρώτη δόση του ΦΑΠ του 2011 θα καταβληθεί τον Ιούλιο και θα ακολουθήσουν άλλες έξι από τον Σεπτέμβριο και μετά κάθε δίμηνο.


* Η πρώτη δόση του ΦΑΠ του 2012 θα έχει ημερομηνία καταβολής τον Αύγουστο. Θα ακολουθήσουν επίσης άλλες έξι από τον Οκτώβριο και κάθε δίμηνο.


Οι δύο ΦΑΠ θα έρθουν σε περίπου 500.000 ιδιοκτήτες, με ακίνητα και οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι συντελεστές είναι κλιμακούμενοι από 0,2% έως και 2% επί της αντικειμενικής αξίας.


***Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει να πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ και το νέο χαράτσι για τα ακίνητα. Ο υπολογισμός του θα γίνει όπως και τα προηγούμενα χρόνια, μειωμένος όμως κατά 15%.


* Θα ξεκινήσουν και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος. Εφ’ όσον η εκκαθάριση ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου ή τον Ιούλιο, ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις. Αν όμως η εκκαθάριση γίνει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο σε 2 δόσεις.


* Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει η αποστολή των σημειωμάτων για τον ΦΑΠ του 2013, που θα πρέπει να καταβληθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις.