Άπατο πήγε το «succes story»….

Τελικά στην περίπτωση του λεγόμενου "succes story" ισχύει απόλυτα το διαφημιστικό μότο: "Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς"! Υπέφεραν οι πολίτες της χώρας από την προπαγανδιστική επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση με την COSCO και τον «Κάπτεν Γουέι» (κάποιοι νόμιζαν ότι πρόκειται για διαφήμιση … κονσέρβας τόνου!), αλλά και τον ΤΑΡ.

Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι ο "Κάπτεν Γουέι" μας "άφησε χρόνους" ,δηλαδή έπειτα από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον κινεζικό κολοσσό της CΟSCO, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Γουέ Τζιαφού, παραιτήθηκε αφού του φόρτωσαν την ζημιά της COSCO από την επένδυση στην Ελλάδα.

Να υποθέσουμε ότι τώρα δεν θα κάνει το Ελληνικό … Ντουμπάϊ, όπως είχε υποσχεθεί και τον είχαν κάνει πρωτοσέλιδο οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και τα φιλοκυβερνητκά site.

«Θα ενθαρρύνω κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα σας και θα κάνουμε το Ελληνικό Ντουμπάϊ», είχε δηλώσει ο Κάπτεν Γουέι και … χάθηκε στην Θάλασσα της Κίνας!

Τουλάχιστον θα του μείνει το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Φοίνικα, που του κρέμασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος!

Ο Τζιαφού απομακρύνθηκε από την προεδρία της China Ocean Shipping Group μετά από απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα, η αιτία που οδήγησε στην απόλυση του Κάπτεν Γουέι, ήταν οι ζημίες που παρουσίαζε την τελευταία διετία η ναυτιλιακή εταιρεία και οφείλονταν κατά κύριο λόγο στην επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία πολεμήθηκε λυσσωδώς από την τρόικα!

Mάλιστα, παρά τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα από την κυβέρνηση, ακόμα και η παρουσία της COSCO στον Πειραιά εξαρτάται από την απόφαση της ΕΕ…

Χρέη προέδρου της China Ocean Shipping Group αναλαμβάνει ο Ma Zehua.

Πάντως η ζημιά είναι τεράστια και πέρα από το νέο κυβερνητικό φιάσκο που προδιαγράφεται (ήδη στοιχηματίζεται ότι τίποτα απ' ότι υποσχέθηκε "Κάπτεν Γουέι" δεν πρόκειται να υλοποιηθεί) το ζήτημα με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο κατά της επένδυσης της COSCO όπου εξετάζεται η νομιμότητα (!) της επένδυσης, όσο και στην περίπτωση της Gazprom, αρχίζει και παίρνει διαστάσεις.

Κάτι ανάλογο είχαμε και στην περίπτωση του Ελληνικού με την επένδυση του Κατάρ που ακυρώθηκε για τους ίδιους λόγους (παρέμβαση της ΕΕ δηλ. του Βερολίνου).

Δυστυχώς ή ευτυχώς, επενδυτικά κεφάλαια σήμερα σε χώρες υψηλού ρίσκου διαθέτουν μόνο οι Κινέζοι, οι Ρώσοι και οι Άραβες των χωρών του Κόλπου. Όλοι οι παραπάνω σαμποτάρονται συστηματικά όταν εμφανίζονται στην Ελλάδα. Δηλαδή ΕΕ και τρόικα, θέλουν επενδύσεις, αλλά "λιώνουν" οτιδήποτε εμφανίζεται διατεθειμένο να επενδύσεις στην Ελλάδα. Γιατί όμως;

Το ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ «ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ»…

Μία επενδυτική τράπεζα, ένα νέο πρόσθετο δάνειο 14 δισ. ευρώ και τη συνταγή επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους εις το διηνεκές κουβαλά στις αποσκευές του, σύμφωνα με την Real News ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 18 Ιουλίου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ελληνογερμανική τράπεζα θα έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, θα ιδρυθεί με κεφάλαια της ΕΤΕπ, του γερμανικού δημοσίου και της Ελλάδας, θα λειτουργεί στα πρότυπα της γερμανικής KWF και θα στοχεύει μόνο στην ελληνική αγορά.

Με αυτόν τον τρόπο το Βερολίνο θέλει να στείλει τριπλό μήνυμα σε Βρυξέλλες, Αθήνα και αγορές. «Οι αγορές θα πρέπει να κατανοήσουν τον βαθμό δέσμευσης της γερμανικής κυβέρνησης στην ελληνική υπόθεση, οι Βρυξέλλες να καταλάβουν ότι η καγκελαρία θα κάνει τη δουλειά της παρακάμπτοντας τους κοινοτικούς θεσμούς και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αντιληφθεί ότι δεν επιτελεί όπως θα έπρεπε τη θεσμική λειτουργία του», σχολιάζει κοινοτικός αξιωματούχος.

Η νέα τράπεζα σκοπεύει να απορροφήσει όλους τους θεσμικούς πελάτες από κατασκευαστικές εταιρείες μέχρι μικρομεσαίες εξαγωγικές. Από αυτή τη νέα δομή θα περάσει σχεδόν όλο το ΕΣΠΑ κυρίως στον προγραμματισμό από το 2015 και μετά. Θα εκτοπίσει δε τις εγχώριες τράπεζες ως αποκλειστικούς προνομιακούς συνομιλητές των ελληνικών κυβερνήσεων, συμμετέχοντας άμεσα στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σχεδιασμό της χώρας και της ευρωζώνης.

Βέβαια από τη μεγέθυνση της «πίτας» οι ελληνικές τράπεζες έχουν να κερδίσουν την ίδια τους την επιβίωση, καθώς οι κανόνες στην ευρωζώνη θα αλλάξουν (βλ. εγγύηση καταθέσεων).

Πάντως το σημαντικότερο μήνυμα από την ίδρυση της επενδυτικής τράπεζας οι Γερμανοί επιθυμούν να το στείλουν στην Κομισιόν και τους κοινοτικούς θεσμούς και δεν είναι άλλο από το ότι η καγκελαρία θεωρεί πως η Κομισιόν έχει αποτύχει στον ρόλο της να διαχειριστεί την κατάσταση. Ως εκ τούτου η γερμανική πλευρά θα παρακάμψει τους θεσμούς και θα κινηθεί σε διακυβερνητικό επίπεδο.

Είναι γνωστό εξάλλου από την Ιστορία το μοναδικό "ταλέντο" των Γερμανών να παρακάμπτουν θεσμούς και ηθικές αρχές και να κατακτούν με κάθε μέσο χώρες ολόκληρες… τη στιγμή μάλιστα που γίνονται γνωστά «ανοίγματα» των γερμανικών τραπεζών σε προβληματικά δάνεια προς τη ναυπηγική βιομηχανία, ύψους άνω των 100 δισ. Ευρώ…