Διάρκεια ρεκόρ στη «βουτιά» των πωλήσεων PC

Παγκόσμια μείωση στις πωλήσεις των PC κατά 10,9% καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Gartner, τα οποία αφορούν το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος 2013. Έτσι, οι πωλήσεις των PC συνέχισαν την καθοδική τους πορεία για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η «βουτιά» αφορά όλες τις γεωγραφικές ζώνες, αφού σε καμία δεν ανέκαμψε η ζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, στις ΗΠΑ φαίνεται να επιβραδύνεται η συρρίκνωση της αγοράς, σύμφωνα με την Gartner.

Ένας ιδιαίτερος λόγος που εξηγεί τη μείωση για το συγκεκριμένο τρίμηνο ήταν η αναμενόμενη έλευση των επεξεργαστών «νέας γενιάς» της Intel. Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, ο «βασικός ύποπτος» παραμένουν τα tablet, καθώς ειδικά οι φθηνότερες ταμπλέτες τείνουν να αντικαταστήσουν τους προσιτούς οικονομικά υπολογιστές τόσο στις ώριμες όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Επίσης, για την πτώση των πωλήσεων δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα τα Windows 8 της Microsoft. Κι αυτό γιατί μείωση στις παραγγελίες εμφανίζεται και στους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές της Apple.

Όσον αφορά τα μερίδια των κατασκευών PC σε παγκόσμιο επίπεδο, στην πρώτη θέση πέρασε η Lenovo με 17% και ακολουθούν οι HP (16%), Dell (12%), Acer (8%) και Asus (6%).