Απασχόληση μαθητών σε επιχειρήσεις με επιδότηση

Τη σημασία της μαθητείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης ανακαλύπτουν ξανά επιχειρήσεις και εργοδοτικοί φορείς στην Ελλάδα ξαναδιαβάζοντας τα ευρωπαϊκά συστήματα του αποκαλούμενου «δυαδικού συστήματος», μια μορφή του οποίου αποτελούσαν -κάποτε επιτυχώς- οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Μεγάλες επιχειρήσεις, που παραμένουν ζωντανές μέσα στην κρίση και εργοδοτικοί φορείς που αναζητούν αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ (52 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε οργανώσεις κοινωνικών εταίρων), φαίνονται διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την ανάπτυξη νέων συστημάτων εκπαίδευσης, «μέσα στην επιχείρηση», να αξιοποιήσουν την εμπειρία της ειδικής ομάδας για τη μαθητεία της Businesseurope (στην οποία μετέχουν σύνδεσμοι βιομηχανιών και επιχειρήσεων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.) και να αναλάβουν μέρος της ευθύνης -που μέχρι σήμερα έχει μόνο το κράτος- για το πώς θα καταρτιστεί και θα τοποθετηθεί σε «νέες διατηρήσιμες και βιώσιμες θέσεις εργασίας».

Το ερώτημα για το αν μπορεί να καλυφθεί το μεγάλο χάσμα σε τεχνικές και επαγγελματικές δεξιότητες μέσα από την αναδόμηση μιας πραγματικής τεχνικής εκπαίδευσης, η οποία θα συνδέεται πραγματικά με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, και δεν θα αποτελεί πλέον την αποθήκη όλων όσοι απέτυχαν να ενταχθούν στα ΑΕΙ, άνοιξε πρόσφατα ο ΣΕΒ στο Φόρουμ που διοργάνωσε στις 10 Ιουλίου με θέμα «εργασία – δεξιότητες -ανταγωνιστικότητα». Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί συνεργασία των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης Γερμανίας και Ελλάδας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, με την υποστήριξη και της ομάδας δράσης Ράιχενμπαχ.

Πηγή: kathimerini.gr