Θα πληρώνουμε τρία ενοίκια το χρόνο στο κράτος για το σπίτι μας!

Την στιγμή που η αγορά ακινήτων πραγματικά καταρρέει, τη χαριστική βολή έρχονται να δώσουν οι απανωτοί φόροι και τα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Η υπέρμετρη φορολόγηση ακόμη και των εισοδημάτων από ενοίκια είναι δεδομένο πως καθιστά πλέον ασύμφορη πλέον την ιδιοκτησία στην Ελλάδα, αφού ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος, είτε διαμένει σε αυτό είτε το μισθώνει, καλείται να πληρώσει σε φόρους από 2 έως και 6 ενοίκια από τα 12 που συνολικά θα εισπράξει κατά τη διάρκεια ενός έτους. 

Με τον ενιαίο φόρο που θα ισχύσει από το 2014, ο παραλογισμός της φορολόγησης των ακινήτων παγιώνεται σε όλο του το μεγαλείο! 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”, με δεδομένο ότι ο φόρος ακινήτων θα έχει 33 συντελεστές και θα κυμαίνεται από 2 έως 23 ευρώ/τ.μ, για ένα διαμέρισμα 75 τ.μ με μηνιαίο ενοίκιο 5 ευρώ ανά τ.μ, ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει 375 ευρώ ή 4.500 ετησίως. 

Αν υποθέσουμε ότι ο συντελεστής του ενιαίου φόρου είναι 10 ευρώ/τ.μ, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκατοικεί θα πληρώσει στο κράτος 10 ευρώ/τ.μ x 75 τ.μ = 750 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει 2 μήνες ενοίκια στο κράτος. 

Στην άλλη περίπτωση που ο ιδιοκτήτης μισθώνει το ακίνητό του, το ενοίκιο φορολογείται ως εισόδημα με συντελεστή 10% (για ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ το μήνα). 

Δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει άλλα 450 ευρώ και μαζί με τα 750 ευρώ φτάνει τα 1.200 ευρώ που σημαίνει ότι 3,2 ενοίκια από τα 12 συνολικά θα δοθούν στο κράτος. 

Σημειώνεται ότι αν τα μισθώματα που εισπράττει κάποιος ιδιοκτήτης ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ ετησίως, φορολογείται με 33% το υπερβάλλον ποσό. 

Σύμφωνα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η εφαρμογή των συντελεστών του νέου φόρου ακινήτων σε συνδυασμό με την αυτοτελή φορολόγηση του ενοικίου πρόκειται για δήμευση της περιουσίας! 

Μάλιστα, με αυτή τη λογική δεν πρόκειται ποτέ να έρθουν ξένοι και να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες αφού θα καλούνται να πληρώνουν 2-3 ενοίκια το χρόνο στο κράτος. 

Τέλος, όπως προκύπτει από την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα χρειαστούν περισσότερα από 8 χρόνια για να φτάσει η κτηματαγορά στα επίπεδα του 2005!