Υπερυπολογιστής προσομοιώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ομάδα Ιαπώνων και Γερμανών ερευνητών κατόρθωσε να επιτύχει τη μεγαλύτερη έως τώρα προσομοίωση της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου με ένα από τα πιο ισχυρά υπολογιστικά συστήματα του κόσμου.

Για την προσομοίωση 1,73 δισεκατομμυρίου νευρικών κυττάρων συνδεδεμένων με 10.4 τρισεκατομμύρια συνάψεις (το 1% του συνολικού νευρικού μας συστήματος) και για ένα μόλις δευτερόλεπτο, χρειάστηκαν 82.944 επεξεργαστές και 1 petabyte μνήμης.

Ακόμα και με αυτά τα χαρακτηριστικά, o υπερυπολογιστής K -ο τέταρτος πιο ισχυρός στον κόσμο-ολοκλήρωσε την προσομοίωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε 40 ολόκληρα λεπτά κάνοντας χρήση του open-source software προσομοίωσης NEST.

Εφόσον το σύστημα είχε προσομοιώσει το 100% του νευρικού μας συστήματος, η όλη διαδικασία θα απαιτούσε 2.5 περίπου ημέρες.

Και μπορεί στα δικά μας μάτια το επίτευγμα τους να μη φαντάζει και τόσο μεγάλο, ωστόσο δεδομένης της τεράστιας πολυπλοκότητας του νευρικού συστήματος του ανθρώπου, οι επιστήμονες δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι φιλοδοξώντας ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχουν επιτύχει την πλήρη προσομοίωσή του.

ΠΗΓΗ: techgear.gr