Κίνα: Τέλος στο γάλα από τη Ν. Ζηλανδία λόγω επικίνδυνου βακτηρίου

Μετά από την ανακάλυψη ενός βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, η Κίνα διέκοψε τις εισαγωγές γάλακτος σε σκόνη από τη Νέα Ζηλανδία. Το βακτήριο εντοπίστηκε σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα  με το υπουργείο Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας.

Η αλλαντίαση είναι από τις πιο επικίνδυνες μορφές τροφικής δηλητηρίασης, αφού μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παράλυση.

Ο παγκόσμιος γίγαντας των γαλακτοκομικών Fonterra ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση μολυσμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος νεοζηλανδικής παραγωγής σε οκτώ πελάτες της στην Αυστραλία, την Κίνα, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και τη Σαουδική Αραβία για την χρήση της σε ένα ευρύ πεδίο προϊόντων, περιλαμβανομένου και παιδικού γάλακτος σε σκόνη.

«Οι αρχές της Κίνας, απολύτως δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μου, διέκοψαν κάθε εισαγωγή νεοζηλανδικού γάλακτος σε σκόνη από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία» δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας Τιμ Γκρόουζερ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που διατίθενται στην Κίνα προέρχονται από την Νέα Ζηλανδία.  Οι εξαγωγές του τομέα αυτού αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Νέα Ζηλανδία εξάγει το 95% του γάλακτος που παράγει.

Πηγή: tvxs.gr