Δημόσια κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια

Προκλητικές αυθαιρεσίες σε δημόσια κτίρια φέρνουν σήμερα στο φως τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Και αν νομίζετε ότι δεν λέμε και κάτι…καινούργιο, πώς θα σας φαινόταν αν ακούγατε ότι η φανταχτερή στέγη Καλατράβα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κορυφαία αθλητικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν φιλοξενήσει ακόμα και διεθνείς αγώνες, σχεδόν ολόκληρος ο… Άγιος Κοσμάς στην Αττική και πλήθος άλλων κτιρίων σε όλη την επικράτεια είναι χτισμένα, χωρίς οικοδομική άδεια;

Στη σχετική λίστα, που παρουσιάζουν σήμερα αποκλειστικά τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», φιγουράρουν κτίρια που ούτε καν θα πήγαινε το μυαλό του ανυποψίαστου πολίτη πως έχουν χτιστεί παράνομα. Κορωνίδα είναι, φυσικά, το περιβόητο στέγαστρο Καλατράβα ή αλλιώς η εθνική μας «ατραξιόν», που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί και σύμβολο της εθνικής μας διαφθοράς, με την απαραίτητη δοσολογία του δήθεν…γκλάμουρ του νεοελληνικού κράτους.

Το έργο-κολοσσός, που στοίχισε ούτε λίγο ούτε πολύ 130 εκατ. ευρώ στους Έλληνες φορολογουμένους, είναι…αυθαίρετο. Το πολυδιαφημισμένο στέγαστρο που πλαισίωσε το μεγάλο «εθνικό» μας στόχο δεν πήρε ποτέ την απαραίτητη άδεια, αν και ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας, Σαντιάγκο Καλατράβα, εισπράττει ακόμα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η λίστα της ντροπής είναι πολύ μεγάλη και δεν τελειώνει εδώ. Χωρίς άδεια εντοπίστηκαν: Το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα, συγκεκριμένα το κτίριο αεροβόλου και πεδίου βολής, τα κτίρια των γραφείων και των αποθηκών, καθώς ακόμα ένας χώρος πεδίου βολής. Τα εθνικά αθλητικά κέντρα Θεσσαλονίκης, από τα οποία χωρίς άδεια είναι το ΕΑΚ Ευόσμου, το Κλειστό Γυμναστήριο Σταυρούπολης, οι κερκίδες στον ίδιο χώρο, το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης, αλλά και το… στέγαστρο.

Στη λίστα υπάρχει ακόμα το Εθνικό Στάδιο Κομοτηνής, αλλά και σχεδόν ολόκληρο το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, στο οποίο χάνεται το… μέτρημα, αφού οι αυθαιρεσίες ξεκινούν από το κλειστό γυμναστήριο, την αίθουσα τζούντο, το κωπηλατήριο, το κλειστό κολυμβητήριο και συνεχίζουν στο λεμβαρχείο, τα μηχανοστάσια, το κτίριο διοίκησης, τα αποδυτήρια, τα βοηθητικά κτίρια, τις κερκίδες του ποδοσφαίρου, ακόμα και το… κυλικείο.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Λάρισας, όπου είναι χωρίς άδεια ακόμα και οι… πυλώνες και τα δημοσιογραφικά θεωρεία.

Η συνέχεια δίνεται στην Πελοπόννησο, συγκεκριμένα στο Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών. Παρακάτω συναντάμε το Εθνικό Στάδιο της Ναυπάκτου, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου και ολόκληρο το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων, το οποίο περιλαμβάνει μάλιστα και δύο στέγαστρα, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των εγκαταστάσεων χωρίς οικοδομική άδεια ή απόφαση νομιμοποίησης ή εξαίρεσης από κατεδάφιση, αφού πρώτα έχουν κριθεί ακατάλληλες.

Τέλος, στη μαύρη λίστα δεσπόζει, όσο και αν φαίνεται απίστευτο και το πασίγνωστο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας του Αγίου Κοσμά, στο οποίο κυριολεκτικά οι μισές εγκαταστάσεις είναι…αυθαίρετες, ακόμα και το εστιατόριο και οι τουαλέτες.

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ