![]()
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε πως οι γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω, είναι πιο υγιείς απ’ ότι ήταν πριν από 20 και 30 χρόνια. Παρόλο, όμως, που η υγεία τους βελτιώθηκε, μία νέα μελέτη του Π.Ο.Υ. δείχνει πως το χάσμα του προσδόκιμου ζωής μεταξύ γυναικών στις φτωχές και πλούσιες χώρες μεγάλωσε. Μάλιστα ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί πως το χάσμα μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω αν δεν υπάρξει καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.
Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που αναλύει τα αίτια θανάτου των γυναικών ηλικίας 50 ετών και άνω από πλούσιες και φτωχές χώρες, διαπιστώνοντας πως στις πλουσιότερες χώρες το ποσοστό των θανάτων που οφείλεται σε μη μεταδιδόμενες ασθένειες έχει μειωθεί δραματικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά από καρκίνους του στομάχου, του παχέος εντέρου, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.
Επίσης, οι γυναίκες άνω των 50 ετών που μένουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, αν και ζουν περισσότερα χρόνια, πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία από χρόνιες παθήσεις συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, συγκριτικά με εκείνες που ζουν σε πλούσιες χώρες.
Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ., αντίστοιχο αυξανόμενο χάσμα παρατηρείται και ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής των ανδρών άνω των 50 ετών σε πλούσιες χώρες και σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, ενώ σε ορισμένα σημεία του κόσμου το χάσμα είναι μεγαλύτερο.
Στις γυναίκες άνω των 50 ετών, οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες και ιδιαίτερα ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά, είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου, ασχέτως του επιπέδου της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας στην οποία ζουν.
Οι υπουργοί υγείας των 194 χωρών-μελών του Π.Ο.Υ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο παγκόσμιας δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο μη μεταδιδόμενων ασθενειών κατά την ετήσια συνάντησή τους τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν αντιμετωπίσει τις καρδιαγγειακές νόσους και τον καρκίνο στις γυναίκες με απτά αποτελέσματα. Στη Γερμανία μία γυναίκα μπορεί να ζήσει μέχρι τα 84 χρόνια της, στην Ιαπωνία μέχρι τα 88, ενώ στη Νότια Αφρική τα 73 και στο Μεξικό τα 80.
Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, ειδικά της Αφρικής, προσφέρουν θεραπείες για ασθένειες όπως το AIDS ή μεριμνούν για τις μητέρες, αλλά πολλές δεν διαθέτουν υπηρεσίες για την διάγνωση ή την θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Επίσης, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στην φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση, έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για θάνατο.
Οι γυναίκες που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο χρειάζονται την ίδια χρόνια θεραπεία με αυτή που παρέχεται για το AIDS.
Πηγή: Reuters