Ρουμπινί: Πιθανή η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης

Πιθανότητες για κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης και της ιταλικής, καθώς και αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, “βλέπει” ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Σε άρθρο του στο Project Syndicate κάνει λόγο για ένα φθινόπωρο με “γνωστά- άγνωστα” και εκτιμά ότι “οι πολιτικοί κίνδυνοι για την περιφέρεια της ευρωζώνης περιλαμβάνουν κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης και νέες εκλογές στη χώρα ως αποτέλεσμα της καταδίκης του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Όπως προσθέτει αναφέρει “ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να καταρρεύσει, ενώ οι πολιτικές εντάσεις ίσως ενισχυθούν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία”.

Αναφερόμενος σε “αβεβαιότητες” σε άλλες προηγμένες οικονομίες εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία θα επανεκλεγεί και υποστηρίζει ότι οι πολιτικές της χώρας απέναντι στην κρίση στην Ευρωζώνη δεν θα αλλάξουν παρά την κόπωση από τη λιτότητα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και την κόπωση από τα πακέτα διάσωσης στον πυρήνα της.

Εκτός Ευρωζώνης, ο Ρουμπινί αναφέρει ως βασική αιτία νευρικότητας τις εξελίξεις στις ΗΠΑ αναφερόμενος στην αναμενόμενη μείωση των μέτρων αντισυμβατικής πολιτικής από τη Fed, την αντικατάσταση του Μπεν Μπερνάνκε στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αλλά και το θέμα του δημοσίου χρέους.