Τρόφιμα σε 800.000 πολίτες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας για το 2013, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια καθώς, για πρώτη φορά, συμμετείχαν 25 συμπράξεις εταιρειών, μικρού και μεγάλου οικονομικού μεγέθους, αλλά και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ).

Τελικώς, η υλοποίηση του προγράμματος διανομής τροφίμων σε περίπου 800.000 δικαιούχους κατακυρώθηκε σε 16 εταιρείες, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η ΕΑΣ Καλαβρύτων για διανομή φέτας και Ρεθύμνου για διανομή γραβιέρα Κρήτης.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων υλοποιείται από το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) και περιλαμβάνει για το 2013 τη διανομή επτά προϊόντων (ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο, φέτα, κασέρι, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα).

Ειδικότερα, ως το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να διανεμηθούν 194.700 κιλά κασέρι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), 589.615 κιλά φέτα ΠΟΠ, 182.850 κιλά γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, 3.892 τόνοι ζυμαρικά, 1.602.981 λίτρα ελαιόλαδο, 256.546 κιλά κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ και 5.672 τόνοι ρύζι parboiled

Η εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα – εκτός από το όφελος των τελικών δικαιούχων – υποστηρίζει και διάφορους φορείς όπως παραγωγικές μονάδες, επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης των γεωργικών προϊόντων που διανέμονται, μεταφορικές και άλλες εταιρείες.

Στην επιλογή των δικαιούχων και τη διανομή εμπλέκονται περισσότεροι από 1.000 φορείς (κοινωνικοί εταίροι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης), όπως μητροπόλεις, δήμοι, σύλλογοι πολυτέκνων και παλιννοστούντων και πλήθος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο ευρώ από κοινοτικά κονδύλια και πόρους που προορίζονται για τη χώρα μας. Η δωρεάν διανομή τροφίμων θα εξελιχθεί και φέτος σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς» αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης. Και καταλήγει: «Είναι ένα πρόγραμμα ιδιαίτερης σημασίας για τις δικαιούχες ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα ευεργετεί την ελληνική παραγωγή και μεταποίηση με κύκλο εργασιών αξίας 25 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ποιοτικά ελληνικά προϊόντα μιας και η πλειοψηφία των προς διάθεση προϊόντων, είναι προϊόντα ΠΟΠ».

Πηγή: tovima.gr