Οι τραπεζίτες φοβήθηκαν τους μαζικούς πλειστηριασμούς και αντέδρασαν μέσα στον Αύγουστο. Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς δήλωσε σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, έπειτα από συνάντηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον υπουργό Ανάπτυξης. “Οι ελληνικές τράπεζες δεν θέλουν τα σπίτια, τι να τα κάνουν. Τα λεφτά θέλουν”.
Πρόσθεσε πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται από το ισχύον καθεστώς. Την εκτίμηση ότι οι οικονομικές ζημίες στα χαρτοφυλάκια μέσω μια επαναφοράς των πλειστηριασμών πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερες από τα προσδοκώμενα οφέλη μετέφεραν τόσο στην ΤτΕ όσο και στην κυβέρνηση οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών.
Οι τράπεζες ανησυχούν ότι οι πλειστηριασμοί θα προσελκύσουν τους ξένους «γύπες» των distress funds, που καραδοκούν για να κερδοσκοπήσουν, με υποτιμημένα δάνεια ακινήτων. Έτσι, θα μείνουν στα χέρια των τραπεζών απαξιωμένα ακίνητα.
Οι τράπεζες ανησυχούν ότι σε περίπτωση που ανοίξουν άγαρμπα και βιαστικά οι πλειστηριασμοί, οι «γύπες» των αγορών, που έχουν βάλει στο μάτι τα ακίνητα και τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών με υποθηκευμένα δάνεια, θα κάνουν «πάρτι». Θα αγοράζουν «κοψοχρονιά» χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων με υποθήκη νέων και καλών ακινήτων, σε μια χώρα αντικειμενικά όμορφη, αφήνοντας δάνεια ισχνής αξίας στις τράπεζες.
Από την άλλη, οι τράπεζες ανησυχούν ότι αν βγουν στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα σε μια αγορά που δεν απορροφά τα ήδη προσφερόμενα, τότε οι τιμές θα καταρρεύσουν και θα πέσουν άμεσα 30%-40%.
Αδιέξοδο
Αυτό θα αύξανε αμέσως τις ανάγκες των τραπεζών σε νέα κεφάλαια και θα απαιτούνταν νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Οι τράπεζες κινούνται με γνώμονα ότι αυτό πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε τώρα, ενώ διενεργείται και ο έλεγχος της BlackRock.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα ακίνητα (και τα ενυπόθηκα) έχουν πέσει 30% έναντι πτώσης 60% που είχε υπολογίσει στον προηγούμενο έλεγχό της η BlackRock. Ετσι, εκτιμούν ότι είναι εντός των περιθωρίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ζητούν από την κυβέρνηση να μην βιαστεί να πάρει απόφαση στο θέμα των πλειστηριασμών, αλλά αντιθέτως να πέσουν οι τόνοι.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, είχε διατυπώσει το χαρακτηριστικό δίλημμα: είτε αλλαγές στο καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών, είτε κατάρρευση των τραπεζών.
Αλλά μάλλον η κατάρρευση κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη, ούτως ή άλλως.
Πηγή: enet.gr