Ελπίδα φωτός για το Κινεζάκι δίχως μάτια

Η θεία του μικρού Γκούο Μπιν τού έβγαλε, κυριολεκτικά, τα μάτια. Η επιστήμη καλείται να του τα δώσει πίσω.

Η είδηση της βάρβαρης αφαίρεσης των οφθαλμών ενός παιδιού στην Κίνα, που έκανε το γύρο του κόσμου την περασμένη εβδομάδα, εμπλουτίζεται όσο περνούν οι μέρες από ειδεχθέστερες λεπτομέρειες: Σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων «Νέα Κίνα», η γυναίκα που νάρκωσε και στη συνέχεια αφαίρεσε τους δύο οφθαλμούς του μικρού αγοριού, με άγνωστο μέχρι στιγμής εργαλείο, πρέπει να είναι η… θεία του, και ο λόγος μια… μικροδιαφωνία με τους γονείς του. Η συγκεκριμένη γυναίκα στη συνέχεια αυτοκτόνησε πέφτοντας σε πηγάδι, ενώ στα ρούχα της εντοπίστηκαν ίχνη αίματος που ανήκαν στον μικρό Γκούο Μπιν.

Η κυκλοφορία της είδησης είχε ωστόσο και μια ευχάριστη, τηρουμένων των αναλογιών, εξέλιξη.

Η τραγική υπόθεση συγκλόνισε τον οφθαλμίατρο Ντένις Λαμ, ο οποίος αποφάσισε να βοηθήσει το παιδί να ανακτήσει μέρος της όρασής του. Για το λόγο αυτό, έχει ήδη ζητήσει την έγκριση των γονιών προκειμένου ο μικρός Γκούο να μεταφερθεί στο Σεντσέν, στη νότια Κίνα, και αν αυτό συμβεί, το παιδί αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, η οποία μάλιστα μπορεί να γίνει ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Η επέμβαση προβλέπει εμφύτευση ηλεκτρονικών οφθαλμών που θα φέρουν κάμερες που θα επιτρέψουν την αναγνώριση οχημάτων. Πρόκειται για μια μέθοδο που, αν και δεν υπόσχεται θαύματα, μπορεί ωστόσο να εγγυηθεί ανάκτηση της όρασης σε ποσοστό 20 με 40%, κι έχει ήδη εφαρμοστεί μέχρι στιγμής με επιτυχία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Στην ουσία, πρόκειται για μια προσπάθεια των επιστημόνων να δημιουργήσουν «βιονικά» μάτια που θα επικοινωνούν απευθείας με τον εγκέφαλο.

Πηγή: BBC