Ανιχνεύτηκε αρσενικό σε ρύζι

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι αφού έλεγξε 1.300 δείγματα ρυζιού και προϊόντων που περιέχουν ρύζι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα ανιχνεύσιμου αρσενικού που εντοπίστηκε είναι πολύ χαμηλή ώστε να προκαλέσει άμεσα ή βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
Η FDA ανέφερε ότι το επόμενο βήμα της θα είναι να χρησιμοποιήσει μια σειρά νέων επιστημονικών εργαλείων που παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις των διαφόρων ειδών αρσενικού που περιέχεται στα τρόφιμα. Με τον τρόπο αυτό θα αναλύσει τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης του οργανισμού σε χαμηλά επίπεδα αρσενικού.
Το 2012 το Consumer Reports, το περιοδικό της αμερικανικής ένωσης καταναλωτών, κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει το επιτρεπόμενο ποσοστό αρσενικού στα τρόφιμα μετά από αναλύσεις που έδειξαν ότι περισσότερα από 60 δημοφιλή προϊόντα —από τα Rice Krispies της εταιρείας Kellogg's μέχρι τα βρεφικά δημητριακά της Gerber— περιείχαν ένα ποσοστό ανόργανου αρσενικού, μιας ουσίας που θεωρείται καρκινογόνος.

Πηγή: protothema.gr