Είδος… πολυτελείας το ρεύμα

Του Βασίλη Γεώργα

Πάνω από 700.000 καταναλωτές της ΔΕΗ έμειναν χωρίς ρεύμα μέσα στο 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, είτε γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και το χαράτσι είτε επειδή οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες κατέβασαν οικειοθελώς τους διακόπτες σε δεκάδες χιλιάδες ξενοίκιαστα διαμερίσματα, καταστήματα και εξοχικά προκειμένου να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις. Σήμερα περίπου 135.000 καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει ή διακανονίσει τις οφειλές τους στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τα ακίνητά τους να παραμένουν στο σκοτάδι λόγω χρεών, ενώ άλλοι 172.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που ζήτησαν πέρυσι οι ίδιοι να τους διακοπεί η ηλεκτροδότηση επίσης δεν έχουν ζητήσει επανασύνδεση. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα περισσότερα από 300.000 σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον σε μόνιμη βάση στο σκοτάδι.

Κάνουν πως δεν βλέπουν

Στελέχη της ΔΕΗ ωστόσο σπεύδουν να υποβαθμίσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο υποστηρίζοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτούνται σήμερα είναι διαμερίσματα που δεν κατοικούνται, δευτερεύουσες κατοικίες και κενά καταστήματα. Εν τούτοις εκτιμάται πως πανελλαδικά τουλάχιστον 1.000 φτωχές οικογένειες με συσσωρευμένες οφειλές ετών προς τη ΔΕΗ ζουν στο σκοτάδι καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ούτε τις απαιτούμενες δόσεις των διακανονισμών για να ξαναφέρουν το ρεύμα στην κύρια κατοικία τους. Οι άνθρωποι αυτοί, αγρότες, άνεργοι και μεροκαματιάρηδες, ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν λάμπες γκαζιού και γεννήτριες για να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των σπιτιών τους.

Το 2012 έγιναν συνολικά 325.011 διακοπές ρεύματος λόγω χρέους (περίπου 30.000 κάθε μήνα), ενώ από αυτές έγινε επανασύνδεση 137.370 καταναλωτές αφότου προχώρησαν σε διακανονισμούς. Αλλες 342.902 διακοπές έγιναν με αίτημα των ιδιοκτητών, ενώ σχεδόν οι μισοί εξ αυτών ζήτησαν να γίνει επανασύδεση είτε επειδή βρήκαν ενοικιαστές είτε επειδή εξασφάλισαν χρήματα να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς. Πηγές της ΔΕΗ επισημαίνουν πως το φαινόμενο των ανεξόφλητων οφειλών και τον οικειοθελών αποσυνδέσεων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης. Από τα στοιχεία της ΡΑΕ προκύπτει άλλωστε πως μεταξύ 2008 και 2012 οι διακοπές και επανασυνδέσεις συνολικά υπερδιπλασιάστηκαν και από 353.747 εκτοξεύτηκαν πέρυσι στις 704.485.

Την ίδια στιγμή εκρηκτική αύξηση γνωρίζει ο αριθμός των διακανονισμών εξόφλησης λογαριασμών. Πέρυσι οι διακανονισμοί είχαν φτάσει τις 700.000, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του πρόεδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού προς τη Βουλή, ενώ φέτος ο αριθμός έχει ανέβει κοντά στο 1 εκατομμύριο.