Σε απεργιακό κλοιό από σήμερα ολόκληρη η χώρα

Δύσκολη προμηνύεται η επόμενη εβδομάδα καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, που διαμαρτύρεται για την υπαγωγή δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας. Η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ κορυφώνεται με τη διήμερη κινητοποίηση την Τετάρτη και την Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου αρχίζουν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Ο κλάδος αντιδρά στην ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας συνολικά 618 υπαλλήλων. Στο μεταξύ, με σοβαρά προβλήματα ξεκινά η σχολική χρονιά, με δεδομένο μάλιστα ότι καθηγητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων επιχειρούν να δημιουργήσουν κοινό απεργιακό μέτωπο, σε συνδυασμό με τους συνδικαλιστικούς φορείς των δασκάλων.

Η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) έχει ήδη εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που αρχίζουν στις 16 (έως τις 20) Σεπτεμβρίου. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι δάσκαλοι, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί τη Δευτέρα, 16/9, από τις 11 π.μ., προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Αναβρασμός επικρατεί και στον χώρο της Υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στις αλλαγές χρήσης των νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού. Ετσι, οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Από τα καθήκοντά τους θα απόσχουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αναμένεται την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου να συνεδριάσει από κοινού με τις ομοσπονδίες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ενώ το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν και οι εφοριακοί.

Στο μεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου των διοικητικών συμβουλίων των ομοσπονδιών και όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 16/9 και ώρα 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο της Αθήνας, κηρύσσει παναττική στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

Πηγή: kathimerini.gr