Κυβέρνηση και παρακράτος

Η έκκληση που απευθύνουν προς τους αρμοδίους οι γιατροί του Τζανείου να σταματήσει άμεσα η πολιτική όξυνσης της κρατικής και παρακρατικής καταστολής για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα, φανερώνει ανάγλυφα το θολό πολιτικό τοπίο των ημερών. Από τη μια, η σπουδή των αρχών -και αφού η Χρυσή Αυγή ξεπέρασε τις διαχωριστικές γραμμές- να στείλει στη Δικαιοσύνη τις τριάντα δύο συνολικά υποθέσεις που αφορούν το νεοφασιστικό μόρφωμα και από την άλλη, οι υπόγειες και ενίοτε φανερές σχέσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής με τις δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας. Είναι σύνηθες το φαινόμενο μέλη της Χ.Α. να καλύπτονται από τις αστυνομικές δυνάμεις και υπό την ανοχή τους να επιτίθενται σε διαδηλωτές ή ακόμη και αθώους πολίτες.

Έστω και την τελευταία στιγμή, έστω υπό την κατακραυγή της κοινωνίας, οι σχέσεις ανάμεσα σε πολιτικές και αστυνομικές δυνάμεις οφείλουν να εξομαλυνθούν και να χυθεί άπλετο φως στη δράση παρακρατικών ομάδων που δρουν υπό την ανοχή της κυβέρνησης. Διαφορετικά, θα πλανιέται η εντύπωση (ή μήπως, πλέον, είναι πεποίθηση των πολλών) ότι ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν γνώση αυτής της ιδιότυπης σχέσης και, άρα, φέρουν ακεραία την ευθύνη για τα φαινόμενα βίας, την ατιμωρησία των δραστών και τον πανικό και την ανασφάλεια που ενσπείρονται στο κοινωνικό σώμα. Οι κάθε λογής παρακρατικοί έχουν ταλανίσει τη χώρα με ολέθρια πολλές φορές αποτελέσματα στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, έχουν οδηγήσει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Η δράση τους είναι ταυτισμένη με δεξιές κυβερνήσεις και εάν η σημερινή κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από το βεβαρημένο παρελθόν της, οφείλει να εκδιώξει οποιονδήποτε εκφράζει ακροδεξιές απόψεις. Και απ” ό,τι δείχνουν οι ίδιοι, είναι πολλοί που εμφορούνται από τέτοιες ιδέες. Οτιδήποτε ακροδεξιό οφείλει να αποπεμφθεί εάν η δικομματική κυβέρνηση επιμένει να ισχυρίζεται ότι δρα δημοκρατικά, ειδικά όσοι συμμετέχουν σε αυτήν από το σοσιαλιστικό κόμμα.

Το φαινόμενο των παρακρατικών οργανώσεων και ομάδων είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί προτού φτάσουμε σε πολιτικά αδιέξοδα. Και σ” αυτό πρέπει να συντρέξουν και οι υγιείς δυνάμεις της αστυνομίας. Δεν ήταν ανάγκη να φτάσουμε σε μια δολοφονία για να ενεργοποιηθούν οι κύριοι της κυβέρνησης και να αποστείλουν τον φάκελο με τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη – αυτό δείχνει και υποκρισία και όψιμη ευαισθησία απέναντι στην ανησυχία της κοινωνίας. Χρειάζεται ένα γενναίο ξεκαθάρισμα στους κύκλους του πρωθυπουργού, καθώς και στην εσωτερική δομή των αστυνομικών δυνάμεων. Και, επιτέλους, ας μιλήσει η Δικαιοσύνη.

Πηγή: efsyn.gr