Δέκα μυρωδιές οσφραίνεται ο άνθρωπος

Οι επικεφαλής καθηγητές Τζέισον Κάστρο, του κολεγίου του Μπέιτς, Τσάκρα Τσενουμπότλα, του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, και Αρβιν Ραμάναθαν, του Εθνικού Εργαστηρίου του Οουκ Ριτζ, χρησιμοποίησαν μία προηγμένη στατιστική μέθοδο με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, ώστε να απλοποιήσουν τις οσφρητικές πληροφορίες στην πιο βασική τους μορφή, μια διαδικασία που ομοιάζει με τη συμπίεση ψηφιακών αρχείων.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο περιοδικό PLoS One, εξέτασαν 144 διαφορετικές μυρωδιές με βάση τον άτλαντα οσμών («Atlas of Odor Character Profiles») και ανακάλυψαν ότι αυτές μπορούσαν να οργανωθούν σε δέκα ομάδες, ανάλογα με τα κοινά τους χαρακτηριστικά. Οι κατηγορίες που προέκυψαν ήταν: άρωμα, ξύλο, φρούτα, χημικά, δυόσμος/μέντα, γλυκά, ποπ-κορν, λεμόνι, πικάντικο και σάπιο. «Δημιουργήσαμε αυτές τις δέκα κατηγορίες επειδή αντανακλούν τα πιο σημαντικά στοιχεία για τον κόσμο γύρω μας – τον κίνδυνο, την τροφή και ούτω καθεξής», σχολίασε ο Κάστρο. «Δεν έχουμε λύσει ακόμη το πρόβλημα από την αντίστροφη κατεύθυνση, δηλαδή το να προβλέπουμε την οσμή μιας μυρωδιάς με βάση τη χημική της σύνθεση, αλλά είναι κάτι που ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε στο μέλλον», πρόσθεσε ο καθηγητής. Εάν οι επιστήμονες αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα, πολλές εταιρείες παρασκευής αρωμάτων αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον. Η κατανόηση της ανταπόκρισης των ανθρώπων στις διάφορες μυρωδιές θα δημιουργήσει την προοπτική να παρασκευάζουν αρώματα πιο ελκυστικά για το αγοραστικό κοινό.

Επίσης, ο ίδιος είπε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας να ξεκινήσει η εφαρμοσμένη δοκιμή της θεωρίας τους σε πιο περίπλοκες οσμές, όπως τα αρώματα και οι καθημερινές μυρωδιές. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι διάφορες μυρωδιές να αποτελούν ένα πολυσύνθετο μείγμα ανάμεσα στις δέκα αυτές ομάδες που εντόπισαν.

«Τη δεκαετία του 1950 κάποιος επιστήμονας ονόματι Τζον Αμούρ πρότεινε μία θεωρία που περιέγραφε επτά βασικές κατηγορίες μυρωδιών. Ο διαχωρισμός βασιζόταν στη μοριακή δομή και το μέγεθος», σχολίασε ο καθηγητής Τιμ Τζέικομπ, ειδικός στο επιστημονικό πεδίο της ανάλυσης οσμών στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. «Στην πορεία την απέσυρε, επειδή κάποιοι ανταγωνιστές του ισχυρίζονταν ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να παραθέσει τις απαιτούμενες αποδείξεις για να την υποστηρίξει, αλλά η πρότασή του παρείχε τροφή για σκέψη», πρόσθεσε ο Τζέικομπ, ο οποίος πιστεύει ότι η ανακάλυψη των επιστημόνων είναι χρήσιμη για την πρόοδο της επιστήμης.

Η νέα έρευνα υποστηρίζει ουσιαστικά ότι ο κόσμος των οσμών είναι αυστηρά δομημένος και οργανώνεται σε ελάχιστες βασικές κατηγορίες. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, είναι αμφιλεγόμενα, με άλλους μελετητές να υποστηρίζουν ότι υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές.

Πηγή: BBC