Ξεκίνησε το «ξεσκόνισμα» από την τρόικα

Άρχισε στο υπουργείο Οικονομικών, ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας. Σήμερα, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, ανήμερα των γερμανικών εκλογών, παρουσιάζει στους Πολ Τόμσεν από ΔΝΤ, Ματίας Μορς από Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ από ΕΚΤ στοιχεία, τα οποία έχουν να κάνουν με την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

Οι ξένοι θα ξεκινήσουν τον έλεγχο από εκεί που τον άφησαν τον Ιούνιο, «τσεκάροντας» μία προς μία τις δράσεις που είναι συνδεδεμένες με τη δόση του Οκτωβρίου, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα

Για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει αυτά τα λεφτά, θα πρέπει να έχει φτάσει σε τελικό στάδιο τα τέσσερα προαπαιτούμενα, τα οποία είναι: η οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, η εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η ένταξη 15.000 δημοσίων υπαλλήλων στην κινητικότητα και ο νέος Κώδικας περί Δικηγόρων.

Αυτός αναμένεται να είναι ο πρώτος κύκλος των επαφών με την τρόικα, με τη σκυτάλη στον δεύτερο να παίρνουν τα μεγέθη της οικονομίας. Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν το μέγεθος της ύφεσης για το 2013, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και η πορεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού.

Ως προς το τελευταίο σημείο ελέγχου, κομβική θέση σε αυτό έχει το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μαζί με τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της τεχνικής αντιπροσωπείας των δανειστών.

Μάλιστα, τα κατώτερα κλιμάκια της τρόικας, στην έκθεση που έχουν ετοιμάσει προς ενημέρωση των αξιωματούχων, έχουν αφιερώσει σύμφωνα με πληροφορίες ειδικό κεφάλαιο στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, με βάση τα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα τεχνικά κλιμάκια

Πηγές που βρέθηκαν κοντά σε αυτές τις επαφές, αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν πείστηκαν από τα στοιχεία για το αν ο προϋπολογισμός έκλεισε στο εννεάμηνο με πλεόνασμα 2,92 δισ. ευρώ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ή παραμένει ελλειμματικός.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους αξιωματούχους της Ε.Ε, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Η τρίτη και πιο σκληρή φάση των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 14 Οκτωβρίου και θα αφορά, μεταξύ άλλων, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015, που υπολογίζεται από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ, αλλά και το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016, που εκτιμάται σε 4-5 δισ. ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr