Εκατοντάδες Σύριοι πολιορκημένοι πεθαίνουν από υποσιτισμό

Χιλιάδες είναι οι πολίτες στη Συρία -πλησίον της Δαμασκού- που υφίστανται για τρίτο πλέον συνεχή μήνα υποσιτισμό, λόγω της ασφυκτικής πολιορκίας της περιοχής τους από τις φίλα προσκείμενες στο συριακό καθεστώς δυνάμεις, αναφέρουν σήμερα ακτιβιστές, στο Αμάν, μιλώντας εξ ονόματος των 'Τοπικών Επιτροπών για τον συντονισμό στην Ντόμα'. Αναφέρονται στους τουλάχιστον 15 (δέκα πέντε) χιλιάδες κατοίκους της ανατολικής Γούτα, που η περιοχή τους πολιορκείται στενά, πλέον, 65 μερόνυκτα.
Οι ακτιβιστές αυτοί ανέφεραν ότι στα χωριά της ανωτέρω περιοχής παρατηρούνται κραυγαλέες ελλείψεις και ψωμιού και κονσερβών, τις τελευταίες 30 μέρες.
"Μάς απομένει, μόνον, να παρατηρούμε τους ανθρώπους να πεθαίνουν" από υποσιτισμό, αναφέρουν οι Τοπικές Επιτροπές για τον συντονισμό. Απελπισμένο αγώνα, στο μεταξύ, δίνουν οι γονείς, να τραφούν κατ' ελάχιστον τουλάχιστον τα παιδιά τους.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν στήσει πολυάριθμα οδικά σημεία ελέγχου στην ανατολική Γούτα ενώ επιπλέον γίνονται περιοδικώς και βομβαρδισμοί, κάνοντας απρόσιτη όλη αυτήν περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα στις εφοδιοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σε ανησυχητικό βαθμό λιγόστεψαν τα όποια οικογενειακά αποθέματα σε ζάχαρη και στάρι, επισημαίνουν οι ίδιοι ακτιβιστές. Εκπρόσωπός τους, δήλωσε ότι οι γονείς για να ξεγελάσουν την πείνα των παιδιών τους τούς δίνουν να μασούν φύλλα…Είναι η ίδια περιοχή στην οποία την 21η Αυγούστου έγινε η επίθεση με τα χημικά όπλα.
Μετά την ανωτέρω επίθεση, ανασυντάχθηκε η ηγετική ομάδα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, του FSA, για την ύπαιθρο, καθώς αποδείχθηκε πασιφανώς ότι, ως είχε, απέτυχε οι πιστές σε αυτήν δυνάμεις να διασπάσουν τον κλοιό της πολιορκίας.
Ο εκ των ηγετικών στελεχών του FSA Ασαντ αλ Ζουμπί τόνισε σήμερα στο Αμάν ότι οι νεκροί από τον υποσιτισμό στην ανατολική Γούτα "φθάνουν ήδη τις πολλές εκατοντάδες".
"Πρέπει να ανοίξει, οπωσδήποτε, ένας διάδρομος για την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλιώς θα παραστούμε μάρτυρες μιας ανθρωποσφαγής", υπογράμμισε συγχρόνως. 'Σιγήν ιχθύος' τηρεί στο μεταξύ πάνω στο θέμα αυτό η κυβέρνηση στην Δαμασκό, αλλά τα κρατικά μμε τις τελευταίες ώρες αναφέρονται στους "θανάτους τρομοκρατών" στην ανατολική Γούτα.' Τρομοκράτες', είναι ο χρησιμοποιούμενος όρος στα κρατικά μμε για τους αντιπάλους των κυβερνητικών δυνάμεων στη διένεξη αυτή, που έχει εισέλθει πλέον στον 30ο μήνα.
Θάνατοι από παρατεταμένη πείνα, περίπου 70, καταγράφονται και στις τάξεις των σχεδόν 70 χιλιάδων προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί πολύ κοντά στην μεθόριο με την Ιορδανία, αναμένοντας πολύν καιρό την άδεια να περάσουν τα σύνορα, ανέφερε εξ άλλου ο FSA σήμερα.
Το Παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα –υπάγεται στον ΟΗΕ–, τον αριθμό των προσφύγων και δυνητικών προσφύγων (οι καθηλωμένοι σε μεθοριακή ζώνη) υπολόγισε, πολύ πρόσφατα, πολύ κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ υπολόγισε τους νεκρούς της υπερδιετούς διένεξης σε τουλάχιστον 100 (εκατό) χιλιάδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ